Με τον Τραμπ να απορρίπτει ως «ηλίθια συμφωνία» τη συμφωνία με την Αυστραλία για επανεγκατάσταση αιτούντων άσυλο, το πρώτο τηλεφώνημά του με τον αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ φαίνεται ότι κύλησε κάθε άλλο παρά καλά.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση περιορίζεται στη… διπλωματική διατύπωση πως το τηλεφώνημα ήταν «ειλικρινές» ενώ η Washington Post αναφέρει πως ήταν το «χειρότερο τηλεφώνημα του Τραμπ μέχρι τώρα», λέγοντας πως ο πρόεδρος έφτασε μάλιστα στο σημείο να το διακόψει πρόωρα.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί με την κυβέρνηση Ομπάμα προέβλεπε μετεγκατάσταση 1.250 αιτούντων άσυλο από την Αυστραλία στις ΗΠΑ. Η στάση που κρατά η Καμπέρα απέναντι στο προσφυγικό, υπενθυμίζεται, είναι από τις σχετικά σκληρές.

Μετά το αμερικανικό διάταγμα για μπλόκο, η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε αμφιβολίες για το μέλλον της συμφωνίας. Όπως φάνηκε μετά το τηλεφώνημα, οι αμφιβολίες αυτές θα παραμείνουν.

Απόδειξη για αυτό είναι τι έγραψε ο Τραμπ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μετά το τηλεφώνημα με τον Τέρνμπουλ: «Το πιστεύετε; Η κυβέρνηση Ομπάμα συμφώνησε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα εξετάσω αυτήν την ηλίθια συμφωνία!».

Η επίσημη αυστραλιανή ενημέρωση για το τηλεφώνημα περιορίζεται στο ότι το τηλεφώνημα έγινε σε κλίμα «ειλικρίνειας και ευθύτητας».

Συνήθως, στη διπλωματική γλώσσα αυτός ο ευφημισμός χρησιμοποιείται για συνομιλία σε συγκρουσιακή ατμόσφαιρα.

Η εφημερίδα Washington Post από την πλευρά της υποστήριξε, επικαλούμενη αναφορές από κυβερνητικούς αξιωματούχους, πως το τηλεφώνημα ήταν «το χειρότερο μέχρι τώρα» του νέου προέδρου με ξένους ηγέτες και πως αντί να κρατήσει μία ώρα, όπως προβλεπόταν, διακόπηκε στα 25 λεπτά όταν ο Τέρνμπουλ πέρασε στο θέμα της Συρίας.

Σύφμωνα με τα όσα υποστηρίζει η εφημερίδα, ο Τραμπ μιλώντας στον Τέρνμπουλ χαρακτήρισε τη συμφωνία για τους αιτούντες άσυλο ως «τη χειρότερη συμφωνία που έχει υπάρξει ποτέ» και κατηγόρησε την Αυστραλία πως στοχεύει με την συμφωνία να «εξάγει τους επόμενους βομβιστές της Βοστώνης».

Κληθείς να σχολιάσει, ο Τέρνμπουλ απέφυγε να αναφερθεί στο πώς χαρακτήρισε ο Τραμπ τη συμφωνία ενώ είπε πως δεν στέκει ότι «του έκλεισε το τηλέφωνο».