Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στις 12 μμ, και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στη 1:30 μμ, συνεχίζει την Παρασκευή τις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει» για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, είπε σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, την Πέμπτη.
Οι μόνες αλλαγές που μπορούμε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να επιτραπεί η ψήφος στους ομογενείς στο τόπο διαμονής τους και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος εξυπηρετεί την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, επισήμανε ακόμη.
«Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
«Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα» είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις».
Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει βάση συναίνεσης, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα, ήταν το σχόλιο του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα, στη συζήτηση που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς διαρθρώνεται σε πέντε βασικά κεφάλαια:
- στο μπόνους των εδρών,
- στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,
- στο δικαίωμα ψήφου στα 17,
- στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και
- στην ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού
Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία.
Η ΝΔ, από την πλευρά της, επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των εδρών, θέση η οποία, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι συμβατή με τη διάθεση για συνταγματική αναθεώρηση με ευρεία πλειοψηφία: Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή θα μπορεί να ανοίξει τα προς αναθεώρηση κεφάλαια με ευρεία πλειοψηφία και στη συνέχεια, μετά τις εθνικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση, να αποφασίσει το περιεχόμενο των αλλαγών, αξιοποιώντας το μπόνους, δηλαδή, αλλοιώνοντας την αναλογικότητα.
Από τη ΝΔ πάντως έχει γίνει γνωστό πως συζητούν δύο σημεία για τον εκλογικό νόμο:
Η ψήφος των ομογενών για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πρόταση νόμου
Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών