Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στις εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μεσαίας ακτίνας δράσης, με την πρώτη εκτόξευση να θεωρείται αποτυχημένη.

Οι πύραυλοι από τις δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας διέσχισαν τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπου και έπεσαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χθες.  Και οι δύο πύραυλοι φαίνεται να ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan, είπε ο διοικητής Γκάρι Ρός σε γραπτή δήλωση.

Στη δήλωση πρόσθεσε ότι η πρώτη εκτόξευση έλαβε χώρα στις 23:56 ώρα Ελλάδας χθες και η δεύτερη στις 02:03 ώρα Ελλάδας σήμερα, ενώ καμία από τους δύο πυραύλους δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρειο Αμερική.

Ο Ρος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα κάθε δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων ως παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι η εκτόξευση δεύτερου πυραύλου τύπου Musudan φαίνεται να έγινε από την ανατολική ακτή της χώρας, δύο ώρες μετά την εκτόξευση ενός ακόμη πυραύλου, η εκτόξευση του οποίου φαίνεται ότι απέτυχε.

Πρόκειται για την έκτη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, μετά τις πέντε προηγούμενες εκτοξεύσεις που εκτιμάται ότι απέτυχαν.

Ιάπωνες και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η Πιονγκγιάνγκ προετοιμαζόταν εδώ και ημέρες να προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς Musudan.

Σε επιφυλακή η Ν.Κορέα

Στη Σεούλ ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ότι ο δεύτερος πύραυλος είχε διανύσει μια απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων, δεν γνώριζαν όμως ακόμα αν η εκτόξευση ήταν επιτυχής ή όχι, ενώ η πρώτη εκτόξευση απέτυχε.

Σε ξεχωριστή είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το προεδρικό γραφείο της χώρας ανακοίνωσε σήμερα πως έχει σχεδιαστεί συνάντηση εθνικής ασφάλειας για τις εκτοξεύσεις.

Εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου είπε ότι η συνάντηση θα λάβει χώρα αργά το πρωί σήμερα και θα προεδρεύσει σε αυτήν ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το προεδρικό γραφείο στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εθνικής ασφάλειας με κεντρικό θέματα τις εκτοξεύσεις πυραύλων μέσου βεληνεκούς που έκανε η Βόρεια Κορέα τις τελευταίες ώρες.

Η σύσκεψη αυτή, θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα το πρωί με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας, για την ανάλυση της απειλής, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προεδρικού γραφείου στη Σεούλ.

Έντονη διαμαρτυρία από την Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διαμαρτυρήθηκε έντονα σήμερα για τις πυραυλικές εκτοξεύσεις που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή “δε μπορεί να γίνει ανεκτή.”

Χαρακτήρα “ξεκάθαρης πρόκλησης” έδωσε στις εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γκεν Νακατάνι.

“Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων έχουν απαγορευτεί από μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,” δήλωσε ο Ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας Σίνσουκε Σουγκιγιάμα, στο πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας (Kyodo).

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας με πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά, αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα είχαν τεθεί σε επιφυλακή.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει επιβεβαιώσει τις πρωινές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, που φαίνεται να έγιναν νωρίς σήμερα το πρωί, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (KCNA) δήλωσε στο Xinhua τηλεφωνικά ότι δεν είχε ενημέρωση για τις εκτοξεύσεις, συνιστώντας αναμονή για την επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις.