Συνωμοσία κατά της Τουρκίας βλέπει ο Ερντογάν πίσω από το ψήφισμα για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας και κατηγορεί συγκεκριμένη γερμανική ομάδα σκέψης για την απόφαση, ως συνήθως…απειλώντας.

Την ίδια ώρα όμως το γερμανικό ψήφισμα δεν έχει καμία σημασία για αυτόν και την Τουρκία, διατείνεται. Άραγε προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Ο μεγάλος σουλτάνος υποστηρίζει πως υπάρχουν ομάδες με επιρροή στη Γερμανία που συνωμοτούν κατά της Τουρκίας, γεγονός, κατ’ αυτόν, απαράδεκτο. Πέραν του κύκλου αυτού φταίνε και τα γερμανικά ΜΜΕ που αντιμάχονται τη δημοκρατική Τουρκία. Κάτι ξέρει αυτός που έχει όλους τους αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους μέσα για…αναψυχή.

Ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ αναφέρθηκε επίσης στα 3 εκ. Τούρκων που ζουν στην Γερμανία επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως μοχλό πίεσης έναντι της γερμανικής κυβέρνησης. Επίσης υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα αξιολογήσει την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου και κατόπιν θα αποφασίσει τα αντίποινα κατά του Βερολίνου, μη αποκλείοντας και οικονομικές κυρώσεις, όπως άφησε να εννοηθεί.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως θα ήθελε η καγκελάριος Μέρκελ να ήταν παρούσα στην ψηφοφορία ώστε να έβλεπε τι αυτή θα ψήφιζε. Εξέφρασε δε την απορία του πως, σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Γερμανία, η καγκελάριος δεν κατάφερε να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα να καταψηφίσει την απόφαση για την αρμενική γενοκτονία. Για αυτό, προφανώς, ο ίδιος «απλοποιεί» τα πράγματα στην Τουρκία καταργώντας τη γνώμη.