Μετά την συμφωνία στο Eurogroup και ψήφιση του νέου υπερμνημονίου δυο μέρες νωρίτερα θα περίμενε κανείς ότι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης θα περιόριζαν τουλάχιστον τις υπερφίαλες δηλώσεις περί νίκης και δεν θα επανέρχονταν με πομφόλυγες σε ανέξοδες λαϊκίστικες υποσχέσεις. Η συμφωνία που επετεύχθη τελικώς με τους δανειστές δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε και για εφησυχασμό. Γιατί, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε,η κυβέρνηση ψήφισε όλα τα συνταξιοδοτικά και τα φορολογικά μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές – μεταξύ άλλων αύξηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ σε 11 νησιά (μια απόφαση «αντισυνταγματική και εγκληματική» κατά τον κ. Καμμένο), αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και μεγαλύτερη φορολογία στα καύσιμα, την τηλεφωνία, στον καφέ, την μπίρα και τα τσιγάρα…..
Ψήφισε ακόμη τον αυτόματο δημοσιονομικό κόφτη αλλά και το υπερταμείο , ισχύος 99 ετών και έλεγχο των δανειστών και στόχο την αξιοποίηση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας, που έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις όλου του πολιτικού κόσμου.
Από τις 25 Μαίου όμως , κατά πως είπε και ο πρωθυπουργός και θα συμφωνήσουμε μ αυτό «κλείνει ο φαύλος κύκλος αβεβαιότητας και ύφεσης και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές». Δεν παύει όμως η χώρα να κινείται σε μια γκρίζα ζώνη, αβέβαιων προοπτικών, όπως καταγγέλλει και η αντιπολίτευση. Για να κλείσει όμως οριστικά αυτός ο φαύλος κύκλος αβεβαιότητας και ύφεσης και να βγει η χώρα στις αγορές, πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να δουλέψουμε. Ιδιαίτερα τώρα που οι αυταπάτες διαλύθηκαν και η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση προσχώρησε κι αυτή στην λογική των Μνημονίων, αναλαμβάνοντας, όπως και οι προηγούμενες, την ευθύνη διάσωσης της χώρας. Η οριστική εγκατάλειψη της αντιμνημονιακής σημαίας από τον κ.Τσίπρα και η αποδοχή, ως μοναδικής λύσης, της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για επάνοδο στην κανονικότητα. Με πρώτη προϋπόθεση βέβαια, ότι η συμφωνία που ψήφισαν θα εφαρμοστεί και δεν θα μετατραπεί σε μια μάχη εσωκομματικών ισορροπιών και επικοινωνιακών παιγνιδιών. Οι κυβερνώντες θα έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους, γιατί θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τους μήνες ομαλότητας που ακολουθούν, χωρίς προπαγάνδα και … αντιμνημονιακούς αγώνες. Τώρα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να διαχειριστούν την κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Χωρίς αυταπάτες, δίχως παλινωδίες, με ανάκτηση στοιχειώδους αξιοπιστίας και με προσήλωση στον στόχο της ανάπτυξης την οποία υπόσχονται. Δεν έχουν πλέον άλλοθι, δεν μπορούν να ρίξουν σε άλλους τις ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα όποια θετικά στη συμφωνία, δεν θα έχουν καμία σημασία, αν δεν υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για αλλαγή κλίματος στην αγορά , για τόνωση της απασχόλησης. Χωρίς εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, χωρίς εγχώριες και ξένες επενδύσεις η οικονομία δεν ανακάμπτει. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αντέξουν το νέο σκληρό πακέτο φορολογικών μέτρων και περικοπών. Λόγω ιδεοληψιών, «αριστερών οραμάτων» και παλινωδιών των κυβερνώντων σήμερα, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος χάσαμε αλλεπάλληλες ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Ας μην χάσουμε και την τελευταία. Η υπομονή και αντοχή της κοινωνίας δεν είναι ανεξάντλητη…