Φονικός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας στα ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Γκλας ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 77 και οι τραυματίες ξεπερνούν του 585.

Σύμφωνα με τον Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, ο σεισμός αυτός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στον Ισημερινό από το 1979 και υπογράμμισε ότι “όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους”.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία. “Εκφράζουμε την απεριόριστη αγάπη μας στις οικογένειες των νεκρών”, έγραψε στο Twitter, ενώ διέκοψε το ταξίδι του για να επιστρέψει στον Ισημερινό.

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό είναι “σημαντικές”, ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας οι οποίες βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπως και η πόλη Γκουαγιακίλ.