Περισσότερους από 90.000 δημόσιους υπαλλήλους που έκριναν ύποπτους για διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων έχουν απολύσει οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης οι εκκαθαρίσεις έχουν διευρυνθεί και στρέφονται εναντίον όλων των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο υπουργός Εργασίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι 125.485 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και μέχρι σήμερα 94.867 από αυτούς έχουν απολυθεί.

Η Τουρκία απομακρύνει από τις θέσεις τους τούς υποστηρικτές του ισλαμιστή ιμάμη που εδρεύει στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει παρεισφρήσει σε δημόσιους οργανισμούς και ότι σχεδιάζει την ανατροπή της κυβέρνησης. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.

Περίπου 40.000 εργαζόμενοι στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στον δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση έχουν προφυλακιστεί περιμένοντας τη δίκη τους για τη φερόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, στη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο και να θεσπίζει νέους νόμους περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών όποτε κρίνει απαραίτητο.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποιοι από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας εκφράζουν φόβους ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να καταστείλει κάθε διαφωνία από κρατικά ιδρύματα μέχρι πολιτικά κόμματα.