Σοκ προκαλεί το ύψος των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές του. Το κλίμα στην αγορά είναι εκρηκτικό και πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν μετά τους αυξημένους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανήλθαν στα τέλη Απριλίου 2016 στα 6,688 δισ. ευρώ.
Το ύψος των οφειλών του δημοσίου τον Απρίλιο του 2016 είναι αυξημένο κατά 1,86 δις ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ποσό που ισοδυναμεί σε 1% του ΑΕΠ, δηλαδή όσο και το ύψος των εμμέσων φόρων που επέβαλε με το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων, η κυβέρνηση.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν το ποσό αυτό υπήρχε στην αγορά, θα αυξανόταν η κατανάλωση και κατ’ επέκταση οι έμμεσοι φόροι, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωνόταν η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων.
Γεγονός το οποίο ενδεχομένως να μείωνε την ανάγκη για επιπλέον φορολογικά μέτρα, όπως αυτά που έλαβε η κυβέρνηση στο πεδίο των έμμεσων φόρων, 1,4 δισ. ευρώ περίπου.
Ειδικότερα:
• Τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ είναι του ΕΟΠΥΥ.
• Τα 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.
• Τα 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Τα 519 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.
• Τα 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους.
• Τα 1,18 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Σε ό,τι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, αυτές στα τέλη Απριλίου ανήλθαν στα 13,6 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες σε σχέση με τις αρχές του έτους κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία στα τέλη Απριλίου 2016, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης ήταν κατά 2,6 δισ. ευρώ πλεονασματικό, όταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 581 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ωστόσο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν προκύπτει από αύξηση του ΑΕΠ αλλά από αύξηση της φορολογίας, και τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους προμηθευτές του, γεγονός που ως αποτέλεσμα είχε να «στεγνώσει» την αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι από την καταβολή της δόσης –και μάλιστα σταδιακά έως το τέλος του χρόνου- ακόμα και όλα τα χρήματα να πάνε στην κάλυψη των υποχρεώσεων του δημοσίου στους προμηθευτές του, δεν θα καλυφθεί ούτε το 50% των οφειλών, καθώς τα 7,5 δις από τα 10,5 δις που είναι ολόκληρη η δόση, θα πάνε για αποπληρωμή χρεών προς τους δανειστές.