«Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσει το πρόγραμμα» ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν οψει της έναρξης των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Η κ . Λαγκάρντ τόνισε ότι «Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν» και συμπλήρωσε: «Επαναλαμβάνω ότι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η σταθερότητα, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της Ελλάδας. Θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός κατάλληλων μέτρων και ορθής δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος, όμως, θα πρέπει να είναι και το χρέος να καταστεί βιώσιμο».

Επιφυλακτικό είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δηλώνει προβληματισμένη της για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος χαρακτήρισε ως μη διατηρήσιμο.

«Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» ήταν η απάντηση της κ. Λαγκάρντ σε ερώτηση για την αξιολόγηση.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ πως το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηριχθεί στις μεταρρυθμίσεις και στην ελάφρυνση του χρέους με «ρεαλιστικές προσεγγίσεις». Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο κάνει κάθε τι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση.