Ο Μπέρνι Σάντερς, πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για το χρίσμα και αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τον διορισμό του Στιβ Μπάνον, ενός ανθρώπου που υποστηρίζει ανοικτά ρατσιστικές απόψεις, από ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου.

«Ο διορισμός από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ ενός ρατσιστή όπως ο Μπάνον σε διοικητική θέση είναι εντελώς απαράδεκτος», εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ο γερουσιαστής του Βερμόντ.

«Σε μια δημοκρατική κοινωνία μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλουμε για τα προβλήματα, όμως ο ρατσισμός και ο σεκταρισμός δεν μπορούν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε δημόσιας πολιτικής. Ο διορισμός του Μπάνον από τον Τραμπ πρέπει να ακυρωθεί», υπογράμμισε ο Σάντερς.

Ο Στιβ Μπάνον, 62 ετών, ήταν επικεφαλής του αμφιλεγόμενου ιστότοπου Breitbart που πρόσκειται στην άκρα δεξιά μέχρι τον Αύγουστο οπότε ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Ο Μπάνον θεωρείται εκπρόσωπος της «εναλλακτικής δεξιάς», ενός κινήματος που προάγει εθνικιστικές ιδέες και υποστηρίζει την ανωτερότητα της λευκής φυλής.

Την Κυριακή ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει τον Μπάνον στο πλευρό του στον Λευκό Οίκο ως επικεφαλής στρατηγικής και ανώτερο σύμβουλο στο πλευρό του Ράινς Πρίμπους, προσωπικότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που διορίστηκε προσωπάρχης του νεοεκλεγέντα προέδρου.

«Αυτή η χώρα από την ίδρυσή της πολέμησε για την εξάλειψη των διακρίσεων σε όλες τους τις μορφές: τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία. Στο πέρασμα των ετών σημειώσαμε προόδους προς τα εμπρός και γίναμε μια κοινωνία με λιγότερες διακρίσεις και περισσότερη ανεκτικότητα, δεν θα πάμε πίσω», υπογράμμισε ο Σάντερς.

ΑΜΠΕ