Από τότε που η Λέσβος έγινε πέρασμα για πολλούς αποδημούντες, αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω στο νησί. Ευχαριστώ το θεό που μου έδωσε τη δυνατότητα και θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που με προσκάλεσε, είπε ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στο λαό της Λέσβου .

Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες κράτησε ανοιχτή την καρδιά του και προσέφερε σε όσους έχουν ανάγκη. Σήμερα θα ήθελα να ανανεώσω την έκκληση μου για βοήθεια. Πολλοί πρόσφυγες που είναι στην Ελλάδα διαβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον, τόνισε ο ποντίφικας.

Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων είναι κατανοητές και νόμιμες, αλλά οι πρόσφυγες πάνω από αριθμοί είναι κυρίως άνθρωποι. Είναι αναγκαίο να χτίσουμε την ειρήνη εκεί που ο πόλεμος έφερε την καταστροφή και το θάνατο, είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

Μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύσεις στο προσφυγικό, είπε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Από το λιμάνι της Μυτιλήνης Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος έκαναν κοινή δέηση για όσους έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου προσπαθώντας να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος για να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου.

Σε μια συμβολική κίνηση Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος πέταξαν στεφάνια στα νερά του Αιγαίου στη μνήμη όλων εκείνων και κυρίως των παιδιών που πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ποντίφικα

Στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και, ειδικότερα, στις συνθήκες που επικρατούν στη Λέσβο, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο, το πρωί στον αερολιμένα Μυτιλήνης.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους υπογραμμίστηκε ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αποτελεί τιμή και λόγο υπερηφάνειας για την Ελλάδα η υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών από τον λαό της, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι εδώ και έξι χρόνια ο ελληνικός λαός υποφέρει άδικα από τη σκληρή λιτότητα που οι διεθνείς χρηματαγορές του επέβαλαν προκειμένου να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν δίστασε να δώσει από το υστέρημά του για να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων, αναδεικνύοντας, έτσι το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Στην συνάντηση, τονίστηκε επίσης, η ανάγκη να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τα επικίνδυνα περάσματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, μέσα από την καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών, την εξάλειψη των παράνομων διόδων και την κατοχύρωση νόμιμων διαδικασιών επανεγκατάστασης στην Ευρώπη.