Στην προειδοποίηση ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων παγκοσμίως, έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, προχώρησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σχεδόν το 80% των κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν είναι εντός των ορίων που έχει θέσει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι ίδια για όλο τον κόσμο. «Αν και πλήττονται όλες οι περιοχές του κόσμου, οι κάτοικοι των πόλεων χαμηλού εισοδήματος είναι αυτοί που υφίστανται τις περισσότερες συνέπειες», προειδοποιεί.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 98% των πόλεων που έχουν περισσότερους από 100.000 κατοίκους στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος δεν τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ σε σχέση με την ποιότητα του αέρα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 56%.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία οφείλεται σε υψηλές συγκεντρώσεις μικρών σωματιδίων (ΜΡ10) και λεπτών σωματιδίων (ΜΡ2,5) που περιλαμβάνουν ρύπους όπως τα οξείδια του θείου, τα νιτρικά και η αιθάλη, συνιστούν τον κύριο περιβαλλοντικό παράγοντα για την υγεία.

Η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας, καρκίνου του πνεύμονα και οξέων αναπνευστικών νοσημάτων, κυρίως άσθματος, ενώ προκαλεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

«Όταν ο μολυσμένος αέρας τυλίγει τις πόλεις μας, οι πιο ευάλωτοι αστικοί πληθυσμοί –οι πιο νέοι, οι πιο ηλικιωμένοι και οι πιο φτωχοί– είναι οι πλέον πληγέντες», αποκαλύπτει η δρ Φλάβια Μπουστρέο, γενική υποδιευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την οικογενειακή υγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι συνέκριναν τα επίπεδα των λεπτομορίων σε 795 πόλεις 67 χωρών, τα παγκόσμια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον αυξήθηκαν κατά 8% μεταξύ 2008 και 2013.

Τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρήθηκαν στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου τα μέσα ετήσια επίπεδα είναι συχνά πενταπλάσια έως και δεκαπλάσια των ανώτατων ορίων του ΠΟΥ. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος της περιοχής του δυτικού Ειρηνικού τις ακολουθούν από κοντά.

Σύμφωνα με τον πίνακα που έχει καταρτίσει ο ΠΟΥ, το Ριάντ, το Νέο Δελχί, το Κάιρο και το Πεκίνο συγκαταλέγονται στις πόλεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η πλέον επιβαρυμένη σε μόρια ΜΡ10.

Στην Ευρώπη, τα επίπεδα συγκέντρωσης μικρών σωματιδίων και λεπτών σωματιδίων είναι ουσιαστικά τα ίδια στο Λονδίνο και τη Γενεύη, ενώ είναι ελαφρώς υψηλότερα στο Παρίσι και την Ρώμη.

Οι περισσότερες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον δεν προέρχονται από ιδιώτες, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία συνιστά τον περιορισμό των εκπομπών των βιομηχανικών ρύπων, την αύξηση της χρήσης πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και την προτίμηση στα γρήγορα μέσα μεταφοράς και τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων.