Δολιοφθορά,  μηχανική βλάβη ή  παθολογικά αίτια

Τα σενάρια της δολιοφθοράς, της μηχανικής βλάβης αλλά και των παθολογικών αιτιών που μπορεί να δημιούργησαν δυσφορία στον εκδότη Παναγιώτη  Μαυρίκο  εξετάζει η Ασφάλεια , στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τα αίτια του δυστυχήματος.   Οι άνδρες της Ασφάλειας ερευνούν με προσοχή το τι μπορεί να συνέβη τη μια ώρα από  τις 13:30 έως τις 14:30 περίπου, που η μαύρη Porsche Cayenne έμεινε σταθμευμένη σε δρόμο του Αμαρουσίου πριν επιβιβαστεί σε αυτή ο εκδότης της εφημερίδας Ακρόπολη και βγει στην Αττική Οδό, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπήρξε δολιοφθορά που οδήγησε στην ανάφλεξη του πανάκριβου SUV.  Ο εκδότης πριν βγει στην Αττική Οδό είχε πραγματοποιήσει ραντεβού στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαυρίκος κατά τη διάρκεια του ραντεβού που διήρκεσε περί τη μια ώρα δεν έβαλε το πολυτελές τζιπ του σε κάποιο γκαράζ, αλλά το πάρκαρε σε κάποιο δρόμο του Αμαρουσίου. Στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας έχει μπει το υλικό από κάμερες ασφαλείας γύρω από το σημείο που είχε παρκάρει ο 42χρονος εκδότης την Porsche του. Κατά πληροφορίες οι Αρχές γνωρίζουν το δρόμο, αλλά όχι το ακριβές σημείο. Αυτό που θέλουν να δουν οι ερευνητές της Ασφάλειας είναι αν κατά τη διάρκεια των 60 αυτών λεπτών που το τζιπ έμεινε παρκαρισμένο στο δρόμο και άρα αφύλακτο, το πλησίασε κάποιος ή υπάρχουν άλλες τυχόν ύποπτες κινήσεις.  Επίσης, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται και το υλικό από τις κάμερες της Αττικής Οδού ενώ θα κληθούν για κατάθεση αυτόπτες μάρτυρες του δυστυχήματος αλλά και συνεργάτες του εκδότη, καθώς αν αποδειχθεί ότι ήταν δολιοφθορά θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα ποιος μπορεί να ήθελε νεκρό τον εκδότη της Ακρόπολης.

Ουσιαστικά από το τζιπ οι ερευνητές, αφού βρουν το σημείο από όπου ξέσπασε η φωτιά, θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν υπήρχαν ίχνη  βραχυκυκλώματος ή μηχανικής βλάβης. Επίσης, θα ερευνήσουν και το αν υπάρχει ένδειξη εμπρηστικού μηχανισμού που προκάλεσε την ανάφλεξη.

Ωστόσο, η πρώτη μακροσκοπική έρευνα δεν δείχνει σημάδια που να δικαιολογούν έκρηξη, ενώ ούτε στην άσφαλτο της Αττικής Οδού υπήρχαν ίχνη, τόσο στο σημείο που σταμάτησε το τζιπ, όσο και νωρίτερα όσο βρισκόταν εν κινήσει (κάποιος κρατήρας που να μαρτυρά έκρηξη).

Ο μηχανικός που συντηρούσε το πολυτελές τζιπ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφεραν στην Αστυνομία ότι το Cayenne ήταν άριστα συντηρημένο, ενώ δεν επιβεβαιώνονται οι πρώτες πληροφορίες που ανέφεραν ότι SUV είχε υποστεί μετατροπή για να κινείται με υγραέριο. Οι αρμόδιοι της ΕΛΑΣ ερευνούν πάντως, όπως προαναφέρθηκε, με ιδιαίτερη προσοχή τα αίτια του δυσυχήματος, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της δολιοφθοράς. «Είναι ένα πολύ, μα πάρα πολύ περίεργο ατύχημα» είπαν  υψηλόβαθμες πηγές της ΕΛΑΣ που είδαν το υλικό από της κάμερες της Αττικής οδού.

Το αυτοκίνητο κινείτο στην αριστερή λωρίδα της Αττικής οδού στο ύψος του κόμβου του Mall στο Μαρούσι, στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Ξαφνικά, χωρίς να υπάρξει πρόσκρουση, το πολυτελές SUV σταμάτησε στο αριστερό ρεύμα. Οι κάμερες δεν δείχνουν κάποια κίνηση από τον οδηγό. Περίπου 20 δευτερόλεπτα αργότερα, ξεσπά η πυρκαγιά. Κανείς δεν γνωρίζει τι μεσολάβησε στα 20 αυτά κρίσιμα δευτερόλεπτα. Η αριστερή πόρτα του αυτοκινήτου ήταν σφηνωμένη στο στηθαίο της Αττικής οδού και δεν άνοιξε. Ερώτημα παραμένει ως εκ τούτου γιατί ο οδηγός δεν επιχείρησε να βγει από την δεξιά πόρτα, όπως και γιατί σταμάτησε στην ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας ξαφνικά, χωρίς να υπάρξει πρόσκρουση.

«Ή κάτι παθολογικό του συνέβη και ακινητοποίησε το αμάξι του ή κάτι κατάλαβε ότι τρέχει με το αυτοκίνητο και σταμάτησε» λένε υψηλόβαθμες πηγές της ΕΛΑΣ.

Πιθανολογούν ότι ο οδηγός μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά πανικοβλήθηκε ή έχασε τις αισθήσεις του.

Το ΙΧ ήταν μοντέλο 2008, άρα δεν ήταν εφοδιασμένο με υψηλή τεχνολογία (όπως σύστημα αυτόματης ακινητοποίησης του οχήματος σε περίπτωση που αντιληφθεί ότι ο οδηγός δεν έχει τις αισθήσεις του ή τον πήρε ο ύπνος.

Το βίντεο με το υλικό από τις κάμερες τις εταιρείας «Αττική οδός» έχει διαβιβαστεί στην Ασφάλεια Αττικής που έχει επιληφθεί της υπόθεσης. Αν ανακαλύψει υπολείμματα πχ από εκρηκτικό μηχανισμό θα το αναλάβει το Εκβιαστών-Ανθρωποκτονιών. Αν όχι θα αναλάβει την διερεύνηση η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε περίπτωση που πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, εφόσον βγει προκήρυξη θα το αναλάβει η Αντιτρομοκρατική.

oxima32

Η σύζυγός και η μητέρα του Παναγιώτη Μαυρίκου μετέβησαν χθες στο ΚΑΤ για να αναγνωρίσουν την σορό, ωστόσο, αφενός η σορός ήταν πλήρως απανθρακωμένη και αφετέρου οι ίδιες ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν μπορούσαν να είναι σίγουρες. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές πάντως, η σύζυγός Μαυρίκου, Ευαγγελία Συρίγου, αναγνώρισε κάποια προσωπικά του αντικείμενα, όπως τον σταυρό που φορούσε, το ρολόι, την βέρα και το κινητό του τηλέφωνο. Η Porsche Cayenne ανήκει στην σύζυγο του εκδότη της Ακρόπολης και επιβεβαίωσε ότι το αυτοκίνητο χρησιμοποιούσε ο άντρας της.

Επειδή δεν κατέστη δυνατή η αναγνώριση καθώς η σορός του οδηγού του τζιπ ήταν πλήρως απανθρακωμένη, θα γίνει εξέταση DNA, σύγκριση γενετικού υλικού του νεκρού με αυτό της μητέρας του Παναγιώτη Μαυρίκου για να γίνει και η επιβεβαίωση για την ταυτότητα του νεκρού.