Κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στις Πρέσπες.

Ειδικότερα, το κρούσμα εντοπίστηκε σε άγριο πτηνό, μια χήνα, η οποία στάλθηκε στο εργαστήριο και βρέθηκε ότι νοσούσε από τη γρίπη.

Ο Θεόφιλος Καντζόγλου, προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης σε συνέντευξή του στο ράδιοΛόγος σύστησε στους πολίτες και ειδικά τους εκτροφείς να παίρνουν μέτρα προφύλαξης για να μη μεταδοθεί ο ιός.

«Τα προφυλακτικά μέτρα είναι συστάσεις για τους εκτροφείς οικόσιτων ή συστηματικών πτηνών. Στο νομό Κοζάνης δύο είναι οι μονάδες εκτροφής συστηματικών πτηνών , σε μεγάλους αριθμούς. Η επιδημία της γρίπης της πτηνών είχε ξαναέρθει στη χώρα πριν μια δεκαετία και τώρα υπάρχει αναζωπύρωσή της. Υπάρχουν κρούσματα στην Ευρώπη, στη γειτονική Βουλγαρία, καθώς και στον Έβρο, στην Αρκαδία και πρόσφατα και στις Πρέσπες σε άγριο πτηνό, μια χήνα, η οποία στάλθηκε στο εργαστήριο και βρέθηκε ότι νοσούσε από τη γρίπη.

Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες και οι κάτοχοι πτηνών, οικόσιτων ή πιο συστηματικών, είναι ότι πρέπει να πτηνά που εκτρέφονται να μην έρθουν σε επαφή με άγρια πτηνά, γιατί αυτά μεταδίδουν τη νόσο. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει οικόσιτη περιφραγμένη εκτροφή, στα κοτέτσια και από πάνω με πυκνό πλέγμα. Κατά το δυνατόν, οι δεξαμενές που ποτίζονται τα πτηνά, να είναι καλυμμένες» σημείωσε ο ίδιος.

Για τον άνθρωπο αυτός ο τύπος του ιού δεν μεταδίδεται, αλλά δεν αποκλείεται. «Ο φόβος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μη βρεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι δύο τύποι του ιού της γρίπης και των πτηνών και η συνέχεια γίνει μετάλλαξη, και ο άνθρωπος θα είναι εντελώς απροστάτευτος», σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως ο ιός των πτηνών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση κοτόπουλου .

Παράλληλα συνέστησε προς όποιον παρατηρεί κάτι ασυνήθιστο σε οικόσιτα πτηνά, ή πολλούς αιφνίδιους θανάτους, να ειδοποιήσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία όπως και σε περίπτωση που εντοπίσει άγριο πτηνό νεκρό, κυρίως σε υδροβιότοπους.