Δεν ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Υεμένη με τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταγγέλουν ότι οι μάχες και οι επιδρομές πολεμικών αεροσκαφών της αραβικής συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία συνεχίζουν να μαίνονται, παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Απριλίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΟΗΕ.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών του κινήματος των σιιτών ανταρτών Χούτι και του κόμματος του πρώην προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ (οι κύριοι αντίπαλοι της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο) δεν έφτασαν χθες στο Κουβέιτ, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, κάνοντας λόγο για σφοδρές μάχες και επιχειρήσεις της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας .

«Δεν υπάρχει νόημα να πάμε στο Κουβέιτ αν η εκεχειρία δεν γίνεται σεβαστή», δήλωσε τη Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανώτερος αξιωματούχος του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου του Σάλεχ.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος των ανταρτών, Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ τόνισε πως από την αρχή η απαίτηση των ανταρτών ήταν οι συνομιλίες να διεξαχθούν «σε μια ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας». «Οι επιθέσεις» δεν έχουν σταματήσει και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε αρκετά πεδία μαχών σε πολλές περιοχές στην Υεμένη, ιδιαίτερα στην διεκδικούμενη πόλη Ταίζ στα νοτιοδυτικά της χώρας και την περιοχή Νεμ, περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά.

Οι Χούτι, που το Ριάντ κατηγορεί ότι συνδέονται με το Ιράν, καθώς και οι σύμμαχοί τους, μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ελέγχουν από το 2014 την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Υεμένης, στο βόρειο, το κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ κάλεσε τις δύο πλευρές που βρίσκονται στην Σαναά να δεσμευτούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να ταξιδέψουν στο Κουβέιτ.

Ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ δήλωσε: «Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες…Ελπίζω η Ανσαραλάχ και το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο να μην απολέσουν αυτή την ευκαιρία που μπορεί να σώσει την Υεμένη και τις ζωές ανθρώπων, θέτοντας ένα τέλος στον κύκλο βίας στον οποίο έχει εγκλωβιστεί η χώρα».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης που φέρει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας «Οι αντιπρόσωποι του κόμματος του Σάλεχ και των Χούτι ψάχνουν για δικαιολογίες για να καθυστερήσουν την άφιξη τους την παρούσα στιγμή, αλλά αναμένεται να φτάσουν στο Κουβέιτ αύριο Τρίτη».

Από την επέμβαση της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2015, στη νέα φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους 6.300 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί 30.000, ενώ 2,4 εκατομμύρια Υεμενίτες έχουν εκτοπιστεί και το 80% του πληθυσμού έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.