Τη διακοπή  των επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Τουρκία ζητά ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, βάλλοντας κατά της ΕΕ και χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία με την Τουρκία παράνομη.

Ο διεθνής οργανισμός χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας «αδυσώπητη και παράνομη». Αναφέρει ακόμη ότι το σύστημα παροχής ασύλου της Τουρκίας δεν διαθέτει τις προδιαγραφές προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτή την πρόκληση, κάτι το οποίο συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι η  συμφωνία του περασμένου Μαρτίου προβλέπει ότι η Τουρκία θα δέχεται πίσω εκείνους τους πρόσφυγες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Ως αντάλλαγμα η ΕΕ συμφώνησε να δεχτεί Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκία δεν προσφέρει για την ώρα την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Το τουρκικό σύστημα ασύλου καλείται να φροντίσει πάνω από τρία εκατομμύρια αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες και απλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη μεγάλη αυτή πρόκληση. Σε πολλές περιπτώσεις οι αιτούντες περιμένουν χρόνια μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή τους. Σε αυτό το διάστημα πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία ή μόνο ελάχιστη υποστήριξη από το κράτος. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό ακόμη και τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν για να συντηρούν τις οικογένειές τους. Άλλοι αναζητούν τα βράδια καταφύγιο κάτω από γέφυρες, σε πάρκα, σε στάσεις μετρό ή σε τζαμιά.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Τζον Νταλχούιζεν σχολίασε το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας: «Η Τουρκία δέχθηκε γενναιόδωρα τους πρόσφυγες αλλά οι δεσμεύσεις της απέναντι στους ηγέτες της ΕΕ απλά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να είναι πολιτικά χρήσιμο να μεταφέρονται οι υποχρεώσεις για βοήθεια προς τους πρόσφυγες, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι περισσότερο

Ο κ. Νταλχούιζεν υπογράμμισε ότι «η ΕΕ αντέδρασε σε μια από τις πιο σκοτεινές ανθρωπιστικές καταστροφές της εποχής μας με ανέγερση τειχών, αποστολή συνοριοφυλάκων και αμφίβολες συμφωνίες με γειτονικές χώρες. Ως αποτέλεσμά έχει την ανέχεια, τον πόνο και περισσότερους νεκρούς στη θάλασσα».