Σχεδόν εννιά στις δέκα πυρκαγιές (ποσοστό 84%) ξεκινούν από ανθρώπους, ενώ οι οφειλόμενες στους ανθρώπους φωτιές ευθύνονται σχεδόν για τη μισή καμένη έκταση (ποσοστό 44%), τουλάχιστον στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή ενός Ελληνοαμερικανού ερευνητή. Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα σε σχέση με τους κεραυνούς ή άλλα φυσικά αίτια, που ευθύνονται για το υπόλοιπο 14% των πυρκαγιών. Οι άνθρωποι έχουν κάψει στις ΗΠΑ από λάθος ή από σκοπιμότητα μια έκταση επταπλάσια σε σχέση με αυτή που έχουν κάψει οι πυρκαγιές λόγω κεραυνών.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Μασαχουσέτης-‘Αμχερστ, του Κολοράντο-Μπόουλντερ και του Αϊντάχο, με επικεφαλής την Μπέτανι Μπράντλεϊ, την Τζένιφερ Μπαλτς και τον ελληνικής καταγωγής Τζον Αμπατζόγλου (αναπληρωτή καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν στοιχεία για περίπου 1,5 εκατομμύριο φωτιές που ξέσπασαν σε χρονικό διάστημα εικοσαετίας (1992-2012).

«Οι άνθρωποι επεκτείνουν τις πυρκαγιές σε περισσότερες τοποθεσίες και περιβαλλοντικές συνθήκες από ό,τι οι κεραυνοί μπορούν να φθάσουν. Εξαιτίας των ανθρώπων οι πυρκαγιές έχουν επεκταθεί σε περιοχές με ιστορικά χαμηλά επίπεδα κεραυνών» επεσήμαναν οι ερευνητές. Προειδοποιούν, επίσης, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, που φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας και μεγαλύτερη ξηρασία.