Τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα, Μάρτιν Έρντμαν, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά τη ματαίωση συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ με Τούρκους πολίτες στο Γκάγκεναου.

Στη συνάντηση, με εντολή του υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υφυπουργός Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την απόφαση του Δήμου του Γκάγκεναου να ανακαλέσει την άδεια τέλεσης της συγκέντρωσης, που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, με πρόσχημα ανησυχίες πως θα μετείχαν υπερβολικά πολλά άτομα. Ο Μποζντάγκ, που αναμενόταν να καλέσει τους εν Γερμανία Τούρκους να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης για ενίσχυση των εξουσιών Ερντογάν, χαρακτήρισε την ακύρωση «απαράδεκτη», ενώ αναφέρθηκε στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι ως «αναντικατάστατου στοιχείου δημοκρατίας». Από τα 3 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, 1,4 έχει δικαίωμα να ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ταυτόχρονα, έγραψε η Χουριέτ, επέκρινε το Βερολίνο γιατί επιτρέπει στο παράνομο στην Τουρκία ΡΚΚ να διεξάγει συναντήσεις.Την ακύρωση της επίσκεψης Μποζντάγκ στο Γκάγκεναου είχε απαιτήσει το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας. Ο Δήμος αρχικά δίστασε, αλλά αργότερα ανακοίνωσε επίσημα τη ματαίωση της συγκέντρωσης.

Εκστρατεία για τον Ντενίς Γιουτζέλ

Το Βερολίνο έδειξε «κόκκινη κάρτα» στον Μποζντάγκ, λίγες μέρες μετά τη φυλάκιση του Τουρκο-γερμανού ανταποκριτή της Ντόιτσε Βέλε, Ντενίς Γιουτζέλ, που συνελήφθη όπως δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι, στα πλαίσια των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Ο 43χρονος παραμένει στη φυλακή μέχρι να δικαστεί, κατηγορούμενος για τρομοκρατία. «Πικρή και απογοητευτική» είχε χαρακτηρίσει τη σύλληψη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ διαδηλώσεις έγιναν έξω από την τουρκική πρεσβεία και προξενεία και συνεχίζεται και διαδικτυακά εκστρατεία συναδέλφων του Γιουτζέλ, για την απελευθέρωσή του. Η Ντόιτσε Βέλε φιλοξένησε έναν άλλο διωκόμενο δημοσιογράφο από το καθεστώς Ερντογάν, τον Τσαν Ντουντάρ, ο οποίος μετά τη φυλάκιση και τις συνεχείς οχλήσεις, ζει πλέον στη Γερμανία.

Πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στο Γκάγκεναου, γερμανική εφημερίδα δημοσίευε σχόλιο του Γερμανού ομολόγου του, Χέικο Μάας. «Τούρκοι πολιτικοί που εμφανίζονται στη Γερμανία, πρέπει να ξέρουν πόσο πολύτιμη είναι η ελευθεροτυπία και η ελευθερία του λόγου για μας». Και η ηγεσία του αριστερού κόμματος Die Linke, υποστήριξε πως «ο Τούρκος δεσπότης οδηγεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην αρένα, τραβώντας χαλκά στη μύτη της». Ο Μπερτ Ρίξινγκερ, πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει σε Τούρκους υπουργούς πως δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη Γερμανία για πολιτικές εκστρατείες, χωρίς να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό τους. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές πως στη Γερμανία δεν μπορεί να δημιουργηθεί πνεύμα για τη δημιουργία δικτατορίας». Η επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη Τούρκου υπουργού, είναι του Οικονομικών, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, την Κυριακή, στην Κολωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ