Τo νέο σύστημα διαχείρισης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ για το σχολικό έτος 2016-2017 συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη σύσκεψη  συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου,  η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, ο ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του υπουργείου Οικονομίας, Γ.  Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο ο διευθύνων σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος φιλοξενίας των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης επιτυγχάνει δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στις ως άνω δομές, χωρίς να υπάρχει μείωση του αριθμού των δικαιούχων και των οικονομικών πόρων για το πρόγραμμα σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Όπως υπογραμμίστηκε από την πολιτική ηγεσία, μερικοί επιπλέον στόχοι του νέου συστήματος είναι:

  • Η παροχή voucher σε όλες τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και στις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ.
  • Η ριζική απλοποίηση των διαδικασιών και διασφάλιση των πληρωμών σε μηνιαία βάση.
  • Η κατάργηση του περιορισμού του 70% των προσφερομένων θέσεων που μπορεί να δηλώσει μία δομή, καθώς πλέον δύναται το 100% των θέσεων μιας δομής να καλυφθεί από κατόχους voucher.

Για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. €. Φέτος η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζήτησε να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την προκήρυξη του προγράμματος ενώ υπογράμμισε την ανάγκη  ουσιαστικής στήριξης των δημοτικών δομών και των εργαζόμενων που απασχολούνται σε αυτές και επανέλαβε στην ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων τις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ οι οποίες αφορούν:

Την έγκαιρη εξασφάλιση πόρων ύψους 250 εκ. ευρώ για τη νέα σχολική χρονιά, να καταργηθεί ο περιορισμός  του 70% των προσφερόμενων θέσεων που μπορεί να δηλώσει κάθε δομή και να καταβάλλεται η πρώτη δόση της επιχορήγησης αμέσως μετά την υλοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, αντί του 30% που ισχύει σήμερα.

Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής όσο και  αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έγκαιρα.

Ο κ. Πατούλης με δήλωσή του επισήμανε  τα εξής:

«Συναντηθήκαμε με την ηγεσία των δύο συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να ενημερωθούμε για τις προθέσεις τους σχετικά με το επιδοτούμενο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το πρόγραμμα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και πρέπει να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο πως από τον Σεπτέμβριο δεν θα βρεθεί κανένα παιδί, από αυτά που πληρούν τις προϋποθέσεις εκτός των παιδικών σταθμών. Θέλω να επισημάνω ότι η πρόθεση του υπουργείου να μειώσει το ποσό του voucher  για κάθε παιδί δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Σε μία εποχή που στην Ελλάδα μαστίζει η υπογεννητικότητα οφείλουμε να ενισχύουμε με όλα τα μέσα τις δομές φύλαξης παιδιών και όχι να αφαιρούμε πόρους που προορίζονται για τη στήριξη των οικογενειών. Επιβάλλεται να ενισχύσουμε όλες τις δημοτικές δομές και τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές καθώς λειτουργούν με βασικό στόχο να στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι. Οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που απευθύνονται στους ωφελούμενους».