Χιλιάδες πολίτες που είναι παγιδευμένοι στη Μοσούλη, προσπαθούν να διαφύγουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Η εκστρατεία εκδίωξης του ISIS που είχε ανακοπεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ξανάρχισε την Κυριακή και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ιρακινές δυνάμεις, προελαύνουν.  Επίλεκτες δυνάμεις ανακατέλαβαν στη διάρκεια της νύχτας το σημαντικότερο κυβερνητικό κτίριο στη Μοσούλη και το μεγαλύτερο μουσείο της πόλης.

Η νυχτερινή επιδρομή για την ανακατάληψη του κυβερνητικού κτιριακού συγκροτήματος Νινεβέχ στη δυτική Μοσούλη διήρκεσε μία ώρα, ανέφερε στέλεχος των Ιρακινών, δηλώνοντας ότι σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη του Νταές- ISIS. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν και το σημαντικότερο μουσείο, που είχε καταστραφεί και λεηλατηθεί από τους τζιχαντιστές. Τη Δευτέρα, οι Ιρακινοί είχαν καταλάβει τη γέφυρα Αλ Χουρίγια (Ελευθερία), στον ποταμό Τίγρη.
Συμβολική νίκη

Παρόλο που η κυβερνητική δομή είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, πρόκειται για στρατηγική και συμβολική νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο αρχηγός του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί είχε ανακηρύξει το 2014 το «Χαλιφάτο» όπου ενέτασσε τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, από το τζαμί αλ Νούρι στην παλιά πόλη της Μοσούλης, στη δυτική όχθη του Τίγρη. Η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων ανοίγει το δρόμο για επίθεση στο πυκνοκατοικημένο τμήμα της παλιάς πόλης, όπου έχουν καταφύγει οι τζιχαντιστές. Η Μοσούλη είναι το τελευταίο προπύργιο του ISIS στο Ιράκ. Το ανατολικό της τμήμα, είχε ανακαταληφθεί τον Ιανουάριο.