Ελπίδες για σταδιακή επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων γεννούν τα σχέδια ορισμένων κυβερνήσεων για μερική άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, καθώς και η επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα. Οι ειδικοί όμως προβλέπουν ότι θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον έξι μήνες για την αποκατάσταση της κίνησης στους αιθέρες.

Τα δρομολόγια εσωτερικού σε Βόρειο Αμερική, Αυστραλία και Νοτιανατολική Ασία θα μπορούσαν να αποκατασταθούν έως τον Ιούνιο, εάν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στεφθούν με επιτυχία, επισημαίνει ο Γκράχαμ Τέρνερ, διευθύνων σύμβουλος του Flight Centre, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πρακτορείου της Αυστραλίας. Από την άλλη πλευρά, δεν αναμένενεται επανέναρξη των δρομολογίων εξωτερικού μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNBC.

«Θεωρώ πως σε χώρες όπως Νοτιανατολική Ασία, Αυστραλία, Βόρειο Αμερική, θα υπάρξει επανέναρξη των πτήσεων εσωτερικού, σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα τον Ιούνιο», ανέφερε ο κ. Τέρνερ.

Όσον αφορά όμως τις διεθνείς πτήσεις, πιθανότατα θα χρειασθεί να περιμένουμε έως τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, δηλαδή έξι μήνες από τώρα, πρόσθεσε ο κ. Τέρνερ.

Την ίδια στιγμή, Emirates Airline και Etihad Airways, οι μεγαλύτεροι αερομεταφορείς των ΗΑΕ, επανέφεραν κάποια αεροπορικά δρομολόγια, δύο εβδομάδες αφότου τα εμιράτα ανέστειλαν όλες τις πτήσεις από και προς τη χώρα, στις προσπάθειες να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19,

Οι πτήσεις αφορούν αποκλειστικά ξένους πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν επιτρέπεται επιστροφή ξένων υπηκόων τουλάχιστον έως τα μέσα του Απριλίου.

«Από τις 6 Απριλίου, θα υπάρξουν δρομολόγια από Ντουμπάι προς το Χίθροου του Λονδίνου, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Βρυξέλλες και Ζυρίχη, με 4 πτήσεις την εβδομάδα προς Λονδίνό και τρεις πτήσεις την εβδομάδα προς τις άλλες πόλεις», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αερομεταφορείς.

Οι πτήσεις επαναπατρισμού της Etihad αφορούν και προορισμούς προς Σεούλ, Μελβούρνη, Σιγκαπούρη, Μανίλα, Τζακάρτα και Άμστερνταμ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, ΑFP