fotis1Aν αφήσουμε στην άκρη το παιχνίδι παραπλάνησης και παραπληροφόρησης, στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση και δούμε τα πράγματα από την θετική τους πλευρά,  φαίνεται να υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 24 Μαΐου. Αν πράγματι επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, θα μπει τουλάχιστον ένα φρένο στην αβεβαιότητα που κυριαρχούσε τις τελευταίες εβδομάδες και υπονόμευε συνολικά την κατάσταση στην οικονομία.

Από εκεί και πέρα ,παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, είναι σαφές ότι τα δύσκολα  είναι μπροστά μας. Βέβαια χρειάστηκε ενάμιση χρόνος παλινωδιών για να αντιληφθεί ο πρωθυπουργός ότι οποιαδήποτε  άλλη επιλογή πέραν της παραμονής μας στη ζώνη του ευρώ, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα αλλά και για τον ίδιο .Οι αυταπάτες που έτρεφαν και καλλιεργούσαν ο ίδιος και τα στελέχη του, όπως παραδέχθηκε και στη Βουλή ο πρωθυπουργός, οδήγησαν την οικονομία και την κοινωνία σε ένα δραματικό τέλμα , σε μια διαρκή κατάσταση  αβεβαιότητας, με επιπτώσεις που πληρώνουμε – και θα πληρώνουμε δυστυχώς για πολύ – με τα νέα πακέτα μέτρων  που αποδεχθήκαμε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε τώρα το πολιτικό  κόστος μιας  επώδυνης συμφωνίας , για την οποία η  ελληνική κοινωνία θα «ματώσει» τους επόμενους μήνες , προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, αλλά και την αντικατάσταση των περιβόητων προληπτικών μέτρων, για τα οποία έδινε υποτίθεται ανένδοτη μάχη η κυβέρνηση ,με τον προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών. Έναν μηχανισμό μάλιστα που θα προβλέπει την οριζόντια περικοπή δαπανών χωρίς να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια επιλογής μέτρων από την κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος. Καιρός λοιπόν οι συγκυβερνώντες να βάλουν φρένο στις αυταπάτες , να πιάσουν δουλειά και να προσπαθήσουν να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί ακόμα. Περιθώρια για επικοινωνιακά και εσωκομματικά παιγνίδια, αλλά και για κατασκευή εχθρών, για να καλύψουν τις αδυναμίες τους, δεν υπάρχουν.