Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, προκαταβολική νομοθέτηση μείωσης του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις και υλοποίηση όλου του σκληρού πακέτου για τα εργασιακά.

Η μείωση του αφορολογήτου, στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, με αλλαγή συντελεστών κατά τη συνταγή του ΔΝΤ έχει μετρηθεί ότι αποδίδει 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1% του ΑΕΠ – επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι αποδίδει η μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Σε πολιτικούς όρους, μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ θα σήμαινε απειλή φόρου σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (με δεκατέσσερις μισθούς) της τάξεως των 421 ευρώ και σε συνταξιούχους ή δημοσίους υπαλλήλους (με δώδεκα μισθούς) της τάξεως των 491 ευρώ. Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, μεταφράζεται σε ένα επιπρόσθετο μαχαίρι της τάξεως του 30%.

Μάλλον δε χρειάζεται πολύ ανάλυση για το εάν μπορεί να αντέξει η οποιαδήποτε κοινοβουλευτική ομάδα την ψήφιση τέτοιων μέτρων, ακόμα και υπό αίρεση. Εκτός και εάν συνοδεύονται από τέτοια «αντίδωρα», τα οποία δείχνουν με σχετική ασφάλεια, την έξοδο από τα Μνημόνια.

Τα μέτρα αυτά, κατά τη συνταγή των θεσμών θα έπρεπε να ψηφιστούν τώρα για να εφαρμοστούν από το 2019, στο βαθμό όπου οι προβλέψεις της κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν επιβεβαιώνονταν το 2018 και οι εξελίξεις έφερναν πιο κοντά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η αίσθηση που αποκόμισαν οι συνομιλητές του Ευκλείδη Τσακαλώτου την περασμένη Παρασκευή ήταν ότι το πακέτο αυτό θα μπορούσε να είναι διαπραγματεύσιμο. Ενδεχομένως, δεν κατάλαβαν καλά…

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε μέσω τοποθετήσεών του στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να το απορρίπτει κατηγορηματικά, πετώντας το μπαλάκι στο γήπεδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό», είπε ο υπουργός Οικονομικών ασκώντας εκ νέου κριτική για τους λανθασμένους -όπως υποστηρίζει- υπολογισμούς και επισημάνσεις του Ταμείου ιδίως όσον αφορά το φόρο εισοδήματος και τις συντάξεις.

Εξαρχής άλλωστε, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής κυβερνητικές διαρροές επανέφεραν στο προσκήνιο της συζήτησης τις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ, επισημαίνοντας κοντολογίς ότι δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στην παρούσα φάση.

Η διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να γίνει σε τεχνικό επίπεδο επισημαίνεται σε όλους τους τόνους. Οι προσδοκίες εδράζονται στο επίπεδο των πολιτικών αποφάσεων.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επάνοδος του κουαρτέτου δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον «όχι σήμερα – αύριο» όπως αναφέρουν πηγές των δανειστών. Οι πόρτες όμως δεν έχουν κλείσει οριστικά. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος άλλωστε χθες είπε ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».

Το επόμενο ορόσημο- από τα πολλά που έχουν τεθεί και έχουν παρέλθει χωρίς να κλείνει η αξιολόγηση- είναι για τις 20 Φεβρουαρίου, όταν θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης στο Eurogroup. Στο ενδιάμεσο, δεν αποκλείεται – χωρίς όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένες ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση- να γίνει απόπειρα νέας προσέγγισης. Το παζάρι παραμένει στην «τραμπάλα» μέτρων-χρέους. Προς το παρόν όμως έχουμε μόνο μέτρα…

Στο Eurogroup, αναμένεται να φανεί αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στη στάση των κρατών μελών σε σχέση με τις πιθανότητες διευθέτησης του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με απόλυτο ξεκαθάρισμα των δημοσιονομικών στόχων σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, προϋπόθεση απαράβατη ώστε να εκπονηθεί η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ και να ανοίξουν οι πύλες της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα.

Συμπερασματικά, σήμερα Δευτέρα, η αβεβαιότητα σε σχέση με την ελληνική οικονομία βρίσκεται αν όχι ψηλότερα, τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτά που υπήρχαν το πρωί της Παρασκευής, πριν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιδιώξουν να βρουν λύση με αμοιβαία βήματα υπαναχωρήσεων στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού.

ΠΗΓΗ: Euro2day