Εκατοντάδες χιλιάδες Ρουμάνοι έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση επείγοντος διατάγματος, με το οποίο κατά την κυβέρνηση θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές, ενώ κατά τους επικριτές της, θα ωφεληθούν κυρίως αξιωματούχοι και πολιτικοί που είχαν διωχθεί στα πλαίσια εκστρατείας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο Τύπος της χώρας είχε ενημερώσει πριν δύο εβδομάδες για την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το διάταγμα, με τη διαδικασία του επείγοντος. Από τότε ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες οι οποίες καθημερινά διογκώνονται και σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα, από την πτώση του Νικολάε Τσαουσέσκου, το 1989.Η κυβέρνηση, που εξελέγη το Δεκέμβριο του 2016, υποστηρίζει πως τα μέτρα ήταν απαραίτητα για να ταιριάζει ο ποινικός κώδικας, με αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου. Αν εφαρμοστούν, αναμένεται να απελευθερωθούν πάνω από 2.500 κρατούμενοι, γεγονός που θα αποσυμφορήσει τις φυλακές.

Οι κρατούμενοι που αναμένεται να αποφυλακιστούν, είναι οι άνω των 60 ετών, έγκυες γυναίκες και γονείς ανηλίκων, όσοι εκτίουν ποινή μικρότερη των πέντε ετών, ασχέτως των κατηγοριών, εκτός όσων έχουν καταδικαστεί για φόνους και σεξουαλικά εγκλήματα. Το διάταγμα προβλέπει όμως και ότι η κατάχρηση εξουσίας θα είναι τιμωρήσιμη με φυλάκιση, μόνο αν τα ποσά υπερβαίνουν τα 44.000 ευρώ.

Την ψήφιση του διατάγματος επέκρινε και ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Ιοάννις, για τον οποίο η υιοθέτηση των μέτρων, ήταν «μέρα πένθους για τη έννομη τάξη». Πυρά για το διάταγμα, εκτόξευσαν δικαστές, εισαγγελείς και η υπηρεσία κατά της διαφθοράς .

Ο τηλεοπτικός σταθμός Digi 24 μετέδωσε πως οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Ιάσιο, η Τιμισοάρα και το Σίμπιου. Την περασμένη Τετάρτη ξέσπασαν επεισόδια, όταν διείσδυσαν στην ειρηνική μέχρι τότε διαδήλωση στην πρωτεύουσα, άτομα που χαρακτηρίστηκαν χούλιγκανς και έριξαν πυροτεχνήματα και μπουκάλια κατά αστυνομικών. Συνελήφθησαν 20, ενώ τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Τις πρώτες μέρες, οι διαδηλωτές απαιτούσαν ανάκληση των μέτρων, ενώ τις τελευταίες, παραίτηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Σορίν Γκριντενάου. Ο ίδιος εμφανίστηκε αμετακίνητος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Στην κυβέρνηση πήραμε μια απόφαση και θα την εφαρμόσουμε».

Πολέμιοι των μέτρων, υποστηρίζουν πως τα μέτρα σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα, που έχει κάποια «προβληματάκια» με το νόμο. Ο 54χρονος Ντραγκνέα, δικάζεται με την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας για 24.000 ευρώ και ήδη του έχει απαγορευτεί με προηγούμενη καταδίκη για εκλογική απάτη, να επιζητήσει δημόσιο αξίωμα. Ο Ντραγκνέα διαψεύδει πως θα ωφεληθεί ο ίδιος, έκανε λόγο για εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης και κατηγόρησε τον πρόεδρο Ιοάννις, ως «ηθικό αυτουργό της βίας».

Κατά την ειδικό σε ρουμανικές υποθέσεις, Λιλιάνα Ποπ, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που εξελέγη υποσχόμενο να καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό απέναντι στις ανάγκες των μη εχόντων και να αυξήσει τις επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, υποτίμησε το δημόσιο αίσθημα. «Το ψηφίσατε νύχτα, σαν κλέφτες», είναι σύνθημα που ακούγεται στις διαδηλώσεις.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ανησυχία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρόεδρός της, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φραντς Τίμερμανς, σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν πως η μάχη κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία πρέπει να προχωρήσει, όχι να ακυρωθεί. Πρωτοφανής κίνηση, χαρακτηρίστηκε η κοινή δήλωση έξι στρατηγικών συμμάχων της Ρουμανίας – ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο – με την οποία ζητούν ανάκληση του διατάγματος.

Αργά το βράδυ, όπως μετέδωσε το BBC, σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το αμφιλεγόμενο διάταγμα, θα αποσυρθεί την Κυριακή. «Δεν θέλω να διχάσω τη Ρουμανία. Δε μπορεί να χωριστεί στα δύο», ανέφερε μεταξύ άλλων.