Στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την είσοδο των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρθηκε ο Κώστας Γαβρόγλου εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο τριετίας από το οποίο θα επηρεαστούν τα παιδιά που σήμερα πάνε στην Γ Γυμνασίου.

«Εμείς λέμε ότι θα επεξεργαστούμε ένα σχέδιο τουλάχιστον τριετίας και για να το ολοκληρώουμσε θα κάνουμε συντηρητικά βήματα. Δεν χρειάζονται μαγκιές» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας απευθύνοντας έκκληση για ευρεία συναίνεση.

Ωστόσο σε επόμενη ερώτηση στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ είπε ότι «αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα είναι σαφές το σχέδιο αλλά δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί. Αν δούμε του χρόνου ότι ορισμένα πράγματα δεν λειτουργούν θα πρέπει να τα αλλάξουμε».

Αναφερόμενος στα φροντιστήρια είπε ότι ιστορικά μαζί με την παραπαιδεία έχουν παίξει θετικό ρόλο «σε έναν ιδιομόρφο χαρακτήρα που είχε ταξική κινητικότητα». «Ήσουν σε ένα χωριό και πήγαινες τελευταία χρονιά στο φροντιστήριο και το φροντιστήριο έπαιζε ένα εξισωτικό ρόλο ανάμεσα στο κακό σχολείο και την είσοδο στα ΑΕΙ αλλά αυτό έχει αλλάξει πλέον» εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας επέμεινε στη θέση του ότι το σημερινό σύστημα λειτουργεί αδιάβλητα αλλά όπως είπε «πήραμε το αδιάβλητο και το λειτουργικό και το μετατρέψαμε σε κάτι αξιόπιστο. Ποια είναι η αξιοπιστία ενός συστήματος που πρέπει την Ιστορία να τη μάθεις απ’ έξω για να γράψεις 20;».

Μιλώντας για τις αποσπάσεις είπε ότι στόχος φέτος είναι να μειωθούν κατά 20% ενώ για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς αρκέστηκε μόνο στην απάντηση ότι «μελετάμε τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα, ελπίζουμε μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς να έχουμε σαφείς απαντήσεις».