Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) δήλωσε ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr. Ο  Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως υτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν και θα  την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Τόνισε πως η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί και το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά επεσήμανε πως δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία. Επίσης  σημειώνει ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται ταύριο Πέμπτη 21 Απριλίου θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Γιούνκερ τονίζει επίσης, ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.  Ενώ, αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογραμμίζει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά».

Διαμηνύει, επίσης ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει ότι προχωράει.  Επίσης αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για «automatic reprofiling» θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.
Και παραδέχεται πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.