Είναι φανερό πω το ενδεχόμενο του Brexit και της αύξησης του ευρωσκεπτικισμού ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι ανάγκασαν τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κάνει την αυτοκριτική του.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Βρετανό ευρωσκεπτικιστή ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ είπε πως η αυξανόμενη αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποτέλεσμα εν μέρει της υπερβολικής παρέμβασης των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η οποία χρειάζεται να μετριαστεί.

Φοβούμενος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου στη Βρετανία ο Γιούνκερ τόνισε πως το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων θα πρέπει να μετατίθεται στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής» και συμπλήρωσε πως η Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής».

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.

«Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα», είπε ο Γιούνκερ σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της (ενωμένης) Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών».

Ψηφοφόροι σε νεότερα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επίσης ψηφίσει κυβερνήσεις που ασκούν περισσότερη κριτική στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ όμως είπε ότι ήταν αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 χωρών για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, μεταξύ των το μεταναστευτικό και απειλές στην ασφάλεια των κρατών, και έχει υποστηρίξει σθεναρά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Κάναμε λάθος που νομοθετήσαμε και παρεμβληθήκαμε υπερβολικά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας (…), αλλά θα σφάλαμε επίσης και αν δεν δείχνανε τον απαραίτητο σεβασμό στην αρχή της αλληλεγγύης», συμπλήρωσε.