Οι ανεπαρκείς δομές φιλοξενίας προσφύγων θα έχουν διαλυθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου.

Ο κ. Μουζάλας υπεραμύνθηκε του έργου και των αποτελεσμάτων που έχει πετύχει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα  τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει ξαναγίνει τόσο γρήγορη εγκατάσταση προσφύγων σε προσωρινές δομές, καθώς 60.000 εγκλωβισμένοι στην χώρα μας πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στις δομές μέσα σε 20 μέρες.

Ο υπουργός παρατήρησε ότι «τρέχουμε πολύ γρήγορα, τις περισσότερες φορές προλαβαίνουμε, κάποιες φορές όχι» κι υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έπρεπε να ξεκινήσει σχεδόν από την αρχή, καθώς το μόνο που παρέλαβε ήταν 2.500 θέσεις σε προαναχωρησιακά κέντρα.

Δ. Βίτσας: Δεν είναι ιδανική η ανταπόκριση των δημάρχων στο αίτημα δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλη, σχετικά με τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι αν και έχει ζητηθεί από τους δημάρχους να προτείνουν χώρους για την δημιουργία χώρου εγκατάστασης προσφύγων κι υπογράμμισε ότι «δεν είναι η ιδανική η ανταπόκρισή τους στο αίτημα».

Ο κ. Βίτσας  παρατήρησε ότι το «να φύγουν και να πάνε αλλού» δεν είναι λύση». Αναφερόμενος ειδικά στο Κουτσόχερο, ενημέρωσε ότι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι ο χώρος να ανακατασκευαστεί ώστε να είναι βιώσιμο κι οι 660 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο χώρο  θα μετακινηθούν για διάστημα δύο μηνών στο στρατόπεδο Ζιώγα στο Κυψελοχώρι, ενώ θα δημιουργηθεί και νέος χώρος φιλοξενίας προσφύγων στο Ατλάντικ στα Τρίκαλα.