Του Κωνσταντίνου Σιούμπουρα

konstantinosΗ κατάσταση στην Ειδομένη, στον Πειραιά, στο Ελληνικό, αλλά και αλλού όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, μπορεί να αποτελεί ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας, αλλά παράλληλα αποτελεί ντροπή και για την Ελλάδα και για την ίδια την κυβέρνηση.

Γιατί επιλογή της κυβέρνησης ήταν να αφήσει την κατάσταση στους καταυλισμούς ανεξέλεγκτη, με ελάχιστη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση ήταν που επέτρεψε να διαχειρίζονται απολύτως τον καταυλισμό ΜΚΟ, χωρίς να εξετάσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα τους. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν οργανώσεις που πράγματι προσφέρουν και προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν μέσα σε άθλιες συνθήκες, αλλά να υπάρχουν παράλληλα και διάφοροι, άγνωστης προέλευσης, που εν ονόματι της αλληλεγγύης επιχειρούν να παίξουν τα δικά τους πολιτικά παιγνίδια.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της  στη διαχείριση του τεράστιου αυτού προβλήματος και να σταματήσει  να καταγγέλλει εκ των υστέρων. Η κατάσταση εξαθλίωσης και απελπισίας που κυριαρχεί τώρα στην Ειδομένη, στον Πειραιά, στο Ελληνικό και αλλαχού δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Τόσο για τους πρόσφυγες, όσο για τις συνέπειες που δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία αλλά και στην οικονομία γενικότερα.

Με καταγγελίες και  κατηγορίες εκ των υστέρων, το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα λυθεί, αλλά θα διογκώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Με πιθανό ενδεχόμενο ,την επόμενη  φορά να δημιουργηθούν πολύ περισσότερο σοβαρά επεισόδια από αυτά που μέχρι τώρα έχουμε δει. Πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο χρειάζεται αποτελεσματική παρέμβαση της Πολιτείας. Εδώ και τώρα.