Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας από την Μάλτα πως δε υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αλλά  υπάρχει η  αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και επίσης και η αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε να μην ξεχνάμε πως τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά.