Για συστηματική απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας 14 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε ερώτησή τους υποστηρίζουν ότι την ίδια ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει «ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός αλλά και ο κατά τα άλλα προκλητικός και λαλίστατος αναπληρωτής του Παύλος Πολάκης, αρνούνται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, γιατί έχουν σηκώσει τα «χέρια ψηλά» και έχουν μετατραπεί σε άβουλους παρατηρητές των καταστροφικών αποτελεσμάτων της πολιτικής τους. Είναι όμως αυτοί οι κύριοι υπαίτιοι, και τις ευθύνες τους δεν πρόκειται να τις αποφύγουν».

Η ερώτηση των βουλευτών της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» έχει ως εξής:

«Προς: Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη διόγκωση των προβλημάτων στην Υγεία και ασχολείται μόνο με το στήσιμο διαδικασιών»

Τους τελευταίους μήνες τα προβλήματα στο χώρο της υγείας διογκώνονται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να απευθύνονται σε ένα αποδιαρθρωμένο και εξουθενωμένο σύστημα υγείας, και να βιώνουν την κατάρρευση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ενώ δεν λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες τη στιγμή που τις έχουν ανάγκη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί προκλητικά τα προβλήματα αλλά κωφεύει και στις εκκλήσεις των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που αντιδρούν και διαμαρτύρονται σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο καιρό για λύση των προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει.

Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και επένδυση στις σύγχρονες κοινωνίες, γι’ αυτό το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει το αγαθό αυτό ισότιμα, αποτελεσματικά και ποιοτικά. Η σημερινή συγκυβέρνηση όμως, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που την απαρτίζουν, μόνο αστοχίες, παραλείψεις και ακατάσχετη υποσχεσιολογία έχει να επιδείξει.
Είναι σαφές ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται δραματικά κάθε μέρα της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και καθιστούν ανυπόφορες τις εργασιακές συνθήκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές.

Έχει καταρρεύσει το σύστημα Δημόσιας Υγείας. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταφεύγει στη δικαιοσύνη επικαλούμενος ότι το Υπουργείο Υγείας δεν πράττει τα δέοντα ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί, όχι μόνο η επιδημία αλλά ακόμα και η εποχική γρίπη, με αποτέλεσμα φέτος να αναφέρεται ρεκόρ θανάτων, 197 άτομα, αριθμός που δεν σημειώθηκε ούτε στην περίοδο της πανδημίας της γρίπης που είχε πλήξει όλο τον πλανήτη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναζητά υπευθύνους μέσα από το Υπουργείο Υγείας.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους προμηθευτές υγείας αυξάνονται τους τελευταίους μήνες με ιλιγγιώδη ρυθμό και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν εκτροχιαστεί. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπόσχεται παροχές χωρίς να εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους.

Επίσης το Υπουργείο Υγείας πρέπει να απολογηθεί στη Βουλή για το τι πραγματικά συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει και οδηγήθηκε σε πλήρη διάλυση ο τομέας υγείας.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Γιατί αρνείστε να προσέλθετε στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που έχει κατατεθεί από 10/3/2016 για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας;

2. Γιατί δεν πράττετε απολύτως τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας;

3. Έχετε αντιληφθεί την μεγάλη αύξηση θανάτων λόγω της αδιαφορίας σας ως προς τη Δημόσια Υγεία;

4. Πόσοι επιπλέον θάνατοι προκλήθηκαν από την αδράνειά σας αλλά και τις σκοπιμότητες με τις προσλήψεις που τελμάτωσαν την λειτουργία των Μ.Ε.Θ.;

5. Γιατί προχωρήσατε με τόσο αργό ρυθμό στις διαδικασίες πρόσληψης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση;

6. Πως διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, άδειες κύησης κλπ) όσων σύναψαν συμβάσεις έργου με τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας Οργανισμούς, για καθαριότητα, σίτιση κλπ, αφού θεωρούνται πλέον εργολάβοι;

7. Αληθεύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. για κομματικές μετακινήσεις;

8. Ποια είναι τα χρέη του ΕΟΠΠΥ σήμερα; Πόσο είναι το ποσό των εισφορών υγείας που
κατευθύνεται στον ΕΟΠΠΥ κάθε μήνα και ποιες είναι οι αντίστοιχες υποχρεώσεις;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου Κρεμαστινός Δημήτρης

Αρβανιτίδης Γιώργος Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης Θεοχαρόπουλος Θανάσης

Λοβέρδος Ανδρέας Κεγκέρογλου Βασίλης

Μανιάτης Γιάννης Κεφαλίδου Χαρά

Παπαθεοδώρου Θεόδωρος Κουτσούκος Γιάννης

Σκανδαλίδης Κώστας Τζελέπης Μιχάλης»