“Συναίνεση και συνεργασία απαραίτητα στοιχεία για την επιστροφή του θετικού κλίματος στην οικονομία ” ήταν το motto της Πρωτοχρονιάτικη Δεξίωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Στην καθιερωμένη δεξίωση παραβρέθηκε το σύνολο του επιχειρηματικού, πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους µε ευχές για τη νέα χρονιά. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανατροπή του θετικού σεναρίου, που προέκυπτε από τις εξελίξεις στους δημοσιονομικούς δείκτες και την οριακή ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου της περασμένης χρονιάς, που έφερε την πραγματική οικονομία σε αδιέξοδο.
Τόνισε, επίσης, ότι εμμένουμε στην αξιολόγηση, αντί να επιμένουμε στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων που θα απελευθέρωναν την επιχειρηματικότητα και θα επέτρεπαν την δημιουργία πλούτου και νέων διατηρήσιμων θέσεων εργασίας. Η διαρκής ενασχόληση με την διαπραγμάτευση παρά με την ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για την ανάπτυξη δεν βελτιώνει την αξιοπιστία μας, ενισχύει την αβεβαιότητα και αυξάνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης όπως διαπιστώσαμε ξανά και οδυνηρά την περασμένη εβδομάδα με την απαίτηση των θεσμών,  με ομόφωνη και αδιαίρετη έκφραση,  για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.

Ακόμη έκανε λόγο για την κεφαλαιώδους σημασίας ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εργασίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέψουν την πειστική και πιεστική παρέμβαση ώστε η δημόσια διοίκηση να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στην υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, και δεν είναι άλλα από την ενότητα και το συνεκτικό λόγο του επιχειρηματικού κόσμου. Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος κάλεσε όλους να σκεφτούν και να εργαστούν πέρα από ατομικά και συντεχνιακά συμφέροντα για το καλό της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στην ετήσια κοπή της πίτας παρευρέθηκε κι ο Πρέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για την Ελλάδα, τονίζοντας πως υψηλή προτεραιότητα στις ΗΠΑ, είναι να δουν μια αναπτυσσόμενη δημιουργική σταθερή Ελλάδα σε μια δύσκολη περιοχή. Επεσήμανε δε, ότι σε αυτή την προτεραιότητα κύριος συνεργάτης είναι το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί. Τέλος υπογράμμισε ότι συνεχίζουν σε αυτό το momentum σύμφωνα με την ισχυρή δέσμευση του πρώην Προέδρου Ομπάμα που έλαβε η Ελλάδα όταν εκείνος την επισκέφτηκε.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδα – Η.Π.Α που σήμερα διευρύνονται τα περιθώρια συνεργασίας τους σε εμπόριο, επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο οποίος με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε πως «υπάρχει δυναμική και ισχυρή δέσμευση και από τα δύο κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό, στη συμμαχία με την Ελλάδα, καθώς και ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο λαών».
Τόνισε, ακόμη, το θετικό κλίμα από την πλευρά των επενδυτικών κεφαλαίων που εισέπραξε κατά την επίσκεψή του στις Η.Π.Α καθώς και την αίσθησή του ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει στο εξωτερικό και το έδαφος είναι και πάλι πρόσφορο για επενδύσεις.

Τέλος, ο Υπουργός υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που είναι η γεωστρατηγική της θέση ως διαμετακομιστικού και ενεργειακού δίαυλου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, το σημαντικό περιθώριο τουριστικής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα την καθιστούν, παρόλη την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους ξένους επενδυτές.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο επεφύλασσε μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη στους παρευρισκόμενους της βραδιάς, αφού οι δύο τυχεροί των φλουριών, κέρδισαν μια κρουαζιέρα στην Καραϊβική για δύο άτομα, προσφορά του ταξιδιωτικού οργανισμού Navigator Travel & Tourist Services  και δύο εισιτήρια μετ’ επιστροφής για Νέα Υόρκη, προσφορά της Delta Airlines.