Σε σχέση με το παρελθόν, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα των ανθρωπίνων πόρων, δηλαδή των στελεχών τους. Γι’ αυτόν το λόγο οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εξειδικευμένους ανθρώπους στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων. Θα μπορούσαν όλες οι εταιρείες να έχουν τέτοια τμήματα. Βλέπουμε σήμερα, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ότι η αναζήτηση καθώς και η ενσωμάτωση ικανών στελεχών στο ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά της.

Το κόστος μιας λανθασμένης επιλογής είναι αρκετά υψηλό, ενώ εάν αναφερθούμε σε υψηλόβαθμα στελέχη, αυτό αυξάνεται κατά πολύ. Η συνεργασία με συμβούλους ως προς την εύρεση στελεχών αποτελεί πολλές φορές επιτακτική ανάγκη έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της διαδικασίας, αρκεί να διαθέτει συγκεκριμένη δομή, πλαίσιο και διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Για να γίνει, βέβαια, αυτό θα πρέπει και ο εκάστοτε επιχειρηματίας να έχει αντίληψη και να θέλει πραγματικά να επενδύσει στον ανθρώπινο παράγοντα.

Η σωστή διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα είναι πλέον καταλυτική για την μετεξέλιξη των επιχειρήσεων. Τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αρκετά. Αφενός αποτελούν έναν πολύτιμο οδηγό στη διαδικασία πρόσληψης και αφετέρου προσφέρουν τη δυνατότητα αντικειμενικής αξιολόγησης του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού αναφορικά με τα επίπεδα γνώσεων, τις μεθόδους εκπαίδευσης που ταιριάζουν σε κάθε εργαζόμενο αλλά και ενδεχόμενες αδυναμίες και ελλείψεις των στελεχών.

Επίσης, κάτι που δεν γίνεται όπως θα έπρεπε είναι η σωστή αξιολόγηση του προσωπικού, έτσι ώστε και ο υπάλληλος να θεωρεί τον εαυτό του μέρος αλλά και μέλος της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Είναι πολύ σημαντικό ο εργαζόμενος να αισθάνεται σαν το ‘’σπίτι’’ του.