O Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επανήλθε στην πρότασή του για δημιουργία «πλωτών hospot» με στόχο την ταυτοποίηση των μεταναστών πριν φτάσουν στην ιταλική επικράτεια. Ο Αλφάνο τόνισε ότι «υπάρχει η διάθεση να δημιουργηθούν νέα hotspot», από την στιγμή που «κάτι τέτοιο συμφέρει και την Ιταλία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, «τα νέα hotspot θα καταστήσουν δυνατή την αποτελεσματική καταγραφή και ταυτοποίηση όλων των μεταναστών» επιτρέποντας παράλληλα «να μην απομακρυνθεί κανείς, μ’ ένα σύστημα επαναπατρισμών ακόμη πιο αποτελεσματικό».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ουσιαστικά θετική γνώμη, έστω κι αν εντόπισε και αναφέρθηκε σε κάποια ευαίσθητα θέματα» τόνισε ο Ιταλός κεντροδεξιός υπουργός. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης όμως αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των εθελοντικών και θρησκευτικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βοήθειας και παροχής στήριξης σε μετανάστες και πρόσφυγες, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο του Αλφάνο καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει νέα «γκετοποίηση» των μεταναστών.

Στο μεταξύ, η Ιταλία ετοιμάζεται να ανοίξει άλλα δυο χερσαία hotspot, τα οποία θα προστεθούν στα τέσσερα τα οποία ήδη λειτουργούν στην Σικελία, στην Απουλία και στην Λαμπεντούζα.