Οριστικό Οι αλλαγές που επιφέρει το νέο Ασφαλιστικό και ο κίνδυνος να προκύψουν σημαντικά μικρότερες συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ενεργοποίηση του νέου νόμου (ν.4387/2016), οδήγησαν στην υποβολή 40.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης, κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), ειδικά τις τελευταίες 40 ημέρες πριν από την ψήφιση του νέου νόμου, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, κυρίως από την πλευρά των δημόσιων υπαλλήλων, ενδεικτικό της αναστάτωσης που προκλήθηκε.

Στελέχη της ΓΓΚΑ εκτιμούν ότι η τάση φυγής, που έχει καταλάβει όσους εργαζόμενους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες μιας και το νέο Ασφαλιστικό είναι πια γεγονός.

Τα νέα δεδομένα, που προκύπτουν από τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, είναι πιθανό να λειτουργήσουν στο εξής αποτρεπτικά για να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι τη λύση της συνταξιοδότησης.

Βέβαια υπάρχουν και οι χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και γι’ αυτές τις περιπτώσεις ίσως αποτελεί πολύτιμη βοήθεια, η επιλογή της συνταξιοδότησης.

Η εκτίμηση πάντως που γίνεται στο υπουργείο Εργασίας είναι ότι έως το τέλος του έτους, δεν θα υπερβούν τις 80.000 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, αριθμός που αν επιβεβαιωθεί, θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές.

Αν όμως συνεχιστεί η τάση που καταγράφηκε τους τέσσερις πρώτους μήνες, τότε το νέο Ασφαλιστικό κινδυνεύει με «εκτροχιασμό» πριν καλά – καλά εφαρμοστεί…

Έτσι κι αλλιώς φτάνουν τις 300.000 οι αιτήσεις συντάξεων και εφάπαξ που έχουν μείνει στην αναμονή, με τη συνολική δαπάνη για την απονομή τους να ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Ενδεχόμενη αύξηση αυτού του «κρυφού χρέους» της Κοινωνικής Ασφάλισης στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ, θα δυσχεράνει σημαντικά την απονομή των συντάξεων.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ, από την 1/1/2017 και μετά, θα επιφέρει αρχικά μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, υπάρχει ο κίνδυνος το συγκεκριμένο χρέος να διογκωθεί ακόμα περισσότερο.