Του Κωνσταντίνου Σιούμπουρα

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επανήλθε και πάλι μετά το «ναυάγιο» του  Eurogroup με το δίλημμα «νέα μέτρα ή εκλογές» να στοιχειώνει αυτή τη στιγμή. Η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης στρέφεται τώρα στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Μάλτα, όπου ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει στο περιθώριο τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Δυο ημέρες μετά, στις  5 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε έναν συνολικό απολογισμό του διετούς έργου της κυβέρνησης. Από το βήμα της κεντρικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο θα επιχειρήσει να στείλει  μηνύματα στους εταίρους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν αναμένεται ασφαλώς να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών γιατί υπό τους παρούσες συνθήκες  για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν η χειρότερη κατάληξη υπό την απειλή της συρρίκνωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι βέβαια που πολλά κομματικά στελέχη πιστεύουν πως σε μια τέτοια περίπτωση οι εκλογές είναι η καλύτερη λύση για την «πολιτική επιβίωση» του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με την «καυτή πατάτα» να περνά στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το «καλό σενάριο» πάντως – και πιο απίθανο με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν – θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να πείθει τους εταίρους πως η ψήφιση προληπτικών μέτρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία των «153» και πως η πολιτική αστάθεια τη δεδομένη χρονική στιγμή θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις ακόμα και στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός στην περίπτωση αυτή φέρνει στη Βουλή την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη, ίσως για παραπάνω από ένα χρόνο, με απλή περιγραφή των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Δεν αποκλείεται όμως σε περίπτωση αδιεξόδου ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει διακομματική συναίνεση και να υποχρεώσει όλα τα κόμματα να πάρουν συγκεκριμένη θέση. Σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές πως θα επιχειρήσουν από το Μαξίμου να ρίξουν το «μπαλάκι» στη ΝΔ, στην οποία θα καταλογιστεί ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις πολιτικές εξελίξεις που ενδεχομένως να ακολουθήσουν.

Αλλά η παράταση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να συζητείται από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει άμεσες ταμειακές υποχρεώσεις που να της βάζουν τη «θηλιά στο λαιμό». Σε μια τέτοια περίπτωση το Μαξίμου θα κέρδιζε λίγο περισσότερο χρόνο για να κάμψει το «σκληρό κομμάτι» των εταίρων, αν και το σκηνικό όσο ο χρόνος περνά, θα αρχίσει να θυμίζει την διαπραγμάτευση του πρώτου επταμήνου του 2015. Σε μια τέτοια περίπτωση το «στοίχημα» της ποσοτικής χαλάρωσης θα χαθεί και η διαπραγμάτευση θεωρείται σίγουρο πως θα «συρθεί» μέχρι το καλοκαίρι.