Η Κομλούσκα της  Ουγγαρίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία, την τελευταία πενταετία γνωρίζει εντυπωσιακή άνθηση. Μάλιστα παρουσιάζει μηδενική ανεργία αφού κανένας από τους κατοίκους της δεν είναι άνεργος.

Τα καταφέρανε μετατρέποντας την Κομλούσκα σε έναν διαφορετικό  φορολογικό παράδεισο.

Ο δήμαρχος της πόλης László Köteles εξηγεί στο euronews:

«Καθώς δεν είχαμε τοπικές επιχειρήσεις, αποφασίσαμε να καταργήσουμε όλους τους φόρους που επιβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση, για να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις εταιρείες τους.»

Οι αρχές της Κομλούσκα έχουν καταργήσει τα δημοτικά τέλη, τον τοπικό εταιρικό φόρο του 2%, το φόρο ιδιοκτησίας 2% και το φόρο στα τουριστικά καταλύματα.

Αποτέλεσμα, στην πόλη έχουν εισρεύσει 117 εταιρείες, κυρίως μεταφορών και logistics.

Οι αρχές μετά την κατάργηση των φόρων διαπίστωσαν πως τα έσοδά τους πολλαπλασιάστηκαν χάρη στην έμμεση φορολογία και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί.

Από τα όρια της κατάρρευσης, όπου είχε φτάσει η Κομλούσκα μετά την ουγγρική κρίση του 2008, τώρα έχει γίνει σχεδόν αυτάρκης.

«Ο μεγαλύτερος κερδισμένος αυτού του φορολογικού παραδείσου είναι το κράτος, γιατί τα περισσότερα έσοδα πηγαίνουν στο κράτος. Οι εταιρείες μας δίνουν δουλειά σε πάνω από 3.000 εργαζόμενους, τα φορτηγά μας ταξιδεύουν με ουγγρικές πινακίδες, πληρώνουν φορολογία και ασφάλιση στην Ουγγαρία.»

Μεταξύ των εταιρειών που επέλεξαν την Κομλούσκα ως έδρα, μία ναυτιλιακή από το Άμστερνταμ και μία εταιρεία κινηματογράφου με συνεργάτες στην Ασία.