Αναβολή για τις 13 Μαρτίου του 2017 λόγω αποχής των δικηγόρων πείρε η σημερινή δίκη των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής που κατηγορούνται για την υπόθεση εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών την 17η Φεβρουαρίου 2013.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, η βασική κατηγορία που αποδίδεται στους εμπλεκόμενους είναι αυτή της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Ακόμη, το βούλευμα τους καταλογίζει κατά περίπτωση κατηγορίες για μία σειρά από κακουργηματικές πράξεις, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, εμπρησμό κ.ά.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και μέλη του κινήματος κατά της επένδυσης χρυσού, ενώ αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση. Τέσσερις εξ αυτών είχαν προφυλακιστεί αρχικά, αλλά, στη συνέχεια, αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.

Νωρίτερα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης κατέληξε πορεία αλληλέγγυων στους 21 κατηγορούμενους. Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι αλληλέγγυοι – στην πλειονότητά τους κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής- πραγματοποίησαν ολονύκτια διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους αλλά και ενόψει της δίκης.