Foto: Clemens Fabry

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν επαναφέρει την ιδέα μείωσης των κοινοτικών πόρων σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, δύο μέρες πριν το Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Ο κ. Κέρν επικαλέστηκε το επιχείρημα της κοινοτικής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι η επιλεκτική αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά και σε επιλεκτική ετοιμότητα καταβολής κοινοτικών πόρων από τις χώρες που καταβάλλουν περισσότερες εισφορές από όσες λαμβάνουν. Ο αυστριακός καγκελάριος διευκρινίζει ότι δεν απειλεί κανένα, αλλά «η Γερμανία και Αυστρία θα δυσκολευτούν να εμβάσουν δισεκατομμύρια στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εάν είναι αδύνατη μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων».

Η Πολωνία είναι η χώρα που λαμβάνει τους περισσότερους κοινοτικούς πόρους, γύρω στα 9,5 δις ευρώ, ακολουθούμενη από τη Τσεχία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Αυτές είναι παράλληλα και οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από τους 98.000 που πρέπει να μετεγκατασταθούν έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Πολωνία δεν έχει πάρει ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ θα έπρεπε να δεχθεί 6.182. Η Τσεχία από 2.679 πρόσφυγες που θα έπρεπε να δεχτεί, έχει προσφέρει κατάλυμα μόνο σε 12.