Βίκυ Καρυστινού

Εκεί που διαβάζεις ωραία και καλά τα νέα μηνύματα στο αγαπημένο σου messageboard, αφιερωμένο στην πατριδογνωσία ας πούμε, πέφτεις πάνω σε ένα απίστευτο thread με τίτλο «Γιατί οι Έλληνες καταγόμαστε από τα Σκόπια». Με αυτά που διαβάζεις γίνεσαι, με το δίκιο σου, έξαλλος και απαντάς στο μήνυμα αμέσως. Το ίδιο κάνουν και άλλοι χρήστες προσπαθώντας να βάλουν τον «άσχετο» στην θέση του. Λοιπόν, μόλις ταΐσατε το τρολ. Και ο κανόνας είναι απλός. Κάνε το χειρότερο που μπορείς, αλλά ποτέ, ΠΟΤΕ, μην ταΐζεις το τρολ!

Τι είναι τα τρολ;

Ανώριμοι και προβληματικοί χούλιγκανς ή ευφυείς καλλιτέχνες του χάους. Εξαρτάται από ποια μεριά θα το δει κανείς. Πάντως σίγουρα δεν είναι τα πράσινα ανθρωπάκια του μύθου. Σύμφωνα με τον μόνο ορισμό που αποτελεί κοινό τόπο ανάμεσα στους τρόλερς και τους αντι-τρόλερς, το τρολ είναι κάποιος που δημοσιεύει ένα μήνυμα για να προσβάλει, να προκαλέσει ή να εξαπατήσει τους κανονικούς χρήστες με απώτερο στόχο να πλήξει την ομαλή λειτουργία του δικτυακού τόπου. Αν μάλιστα καταφέρει να πλήξει ανεπανόρθωτα τον στόχο, να τον «κατακτήσει» (οι κανονικοί χρήστες τον εγκαταλείπουν και τα ¾ των μηνυμάτων πλέον προέρχονται από τρολ) τότε η επιτυχία είναι απόλυτη και αξίζει ένα σούπερ LULZ! Μπορεί πλέον περήφανα να παρουσιάσει την επιτυχία του στα άλλα τρολ και να γίνει το τρολ της εβδομάδας…μέχρι το επόμενο χτύπημα.

Η πλευρά των πολιτικά ορθών χρηστών

Για τους αντι-τρόλερς τα τρολ είναι ανώριμα δεκαεξάχρονα ή προβληματικοί κομπιουτεράδες που πασχίζουν να τραβήξουν την προσοχή ή να διασκεδάσουν σαδιστικά σε βάρος άλλων. Άτομα χωρίς ηθικούς φραγμούς, με αντικοινωνική συμπεριφορά και διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ. Το Lulz των τρολ σηματοδοτεί την απόλαυση του να έχεις αναστατώσει την ψυχική ισορροπία κάποιου άγνωστου. Είναι ανήθικο, βανδαλιστικό και επικίνδυνο. Δεν περιορίζεται σε δικτυακές μόνο επιθέσεις, αλλά φτάνει να επηρεάσει την πραγματική ζωή των θυμάτων, πολλές φορές μέσα από τηλεφωνήματα, γράμματα, απειλές ή ακόμα και scam σε βάρος πιστωτικών καρτών ή προσωπικών δεδομένων. Οι περιπτώσεις των Henderson και Craiglist τρολ είναι ενδεικτικά παραδείγματα που θα δούμε παρακάτω. Γενικά όλοι οι αντι-τρόλερς συμφωνούν ότι τα τρολ είναι εκείνοι που διασκεδάζουν να είναι οι ηλίθιοι του ίντερνετ.

Η πλευρά των τρόλερ

Το τρόλινγκ είναι μια ολόκληρη κουλτούρα (ή υποκουλτούρα). Έχει δική του γλώσσα (l33t-speech), κώδικα (netiquette), τεχνάσματα, στρατηγικές, δικτυακούς τόπους και φιλολογία (troll literature!). Το σωστό τρολ, που αξίζει τον τίτλο του, είναι ένας καλλιτέχνης, με ιδιαίτερη και πολιτικά ανορθόδοξη αίσθηση του χιούμορ, ένας μαχητής της ελεύθερης έκφρασης, ένας ταλαντούχος ρήτορας (ειδικά της εριστικής διαλεκτικής), ένας πολυμήχανος προβοκάτορας, ένας αναρχικός του ίντερνετ. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα «αν δεν αντέχεις την πίεση γύρνα σπίτι και κρύψου κάτω από το κρεβάτι – ο κυβερνοχώρος δεν είναι για τους δειλούς». Κανένα newsgroup, messageboard ή forum δεν είναι εκτός ορίων. Τα εύκολα θύματα υπάρχουν παντού και θα τα βρούνε. Κάθε επιτυχημένο χτύπημα είναι ένα βήμα μπροστά στην εξέλιξη του ίντερνετ. Όπως λέει κι ένας τρολογκουρού: «Το τρόλινγκ είναι ουσιαστικά η ευγονική του ίντερνετ!».

Είδη τρολ

Τρολ μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Υπάρχουν τόσα είδη τρολ όσες και απόψεις για το τρόλινγκ. Για άλλους το τρόλινγκ είναι μια φάρσα, για άλλους στρατηγική, τέχνη, πόλεμος, άποψη, τρόπος ζωής ή χόμπι. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει απόλυτος ορισμός ή προφίλ. Μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ θα σας δώσει πολλές και διαφορετικές λίστες ταξινόμησης των διάφορων ειδών τρολ. Μια ενδιαφέρουσα ταξινόμηση είναι η ακόλουθη που βασίζεται στις τεχνικές του τρόλινγκ:

Το καθαρόαιμο τρολ (ή flamer): Ξεκάθαρο στην τεχνική του το τρολ αυτό θα ρίξει μια λεκτική βόμβα που θα αναστατώσει το κοινό του. Με μια φράση θα σπείρει την διχόνοια και θα ξεσηκώσει οργισμένες αντιδράσεις. Αν κάνεις το λάθος να του απαντήσεις θα έχεις να αναμετρηθείς με έναν μάστερ αισχρολογίας και χυδαιότητας. Κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ικανότητα ενός καλού flamer στην επινόηση και την χρήση κοσμητικών επιθέτων και προσβολών. Ακόμα και ένα «καλό» τρολ δεν μπορεί να τα βάλει με έναν flamer, και στους υποχθόνιους κύκλους τους το flaming θεωρείτε μια τέχνη που πολλοί θα δοκιμάσουν αλλά λίγοι θα τελειοποιήσουν. Μη χειρότερα που λένε.

Το άσχετο τρολ (ή newbie troll): Είναι το τρολάκι που θα μπει, ας πούμε, σε ένα φόρουμ σατανιστών και θα ρωτήσει δήθεν αθώα πόσες γωνίες πρέπει να έχει ένα πεντάλφα. Λογικά κανείς δεν θα το πάρει στα σοβαρά και κανείς δεν θα μπει στον κόπο να του απαντήσει, αλλά αυτό έχει ήδη κάνει το αστείο του. Μπορεί να χαζογελάει για ώρα μόνο του με το «καταπληκτικό» του αστείο. Οι «σοβαροί» τρόλερς θεωρούν τα τρολάκια αυτά ασήμαντα και ανόητα, εξού και ο όρος newbie.

Το φαντασιόπληκτο τρολ (ή kook): Ένας επαγγελματίας του παράδοξου και του παρανοϊκού. Ο kook έχει χωρίσει από την πραγματικότητα και οι απίστευτες ιστορίες του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από κινηματογραφικά σενάρια. Συνήθως θα χτίσουν έντεχνα μια εντελώς φανταστική ιστορία για να παρασύρουν και να μπερδέψουν το αθώο κοινό τους. Πολλοί αστικοί μύθοι έχουν γεννηθεί από kookς   και ακόμα και δημοσιογράφοι την έχουν πατήσει και έχουν γράψει άρθρα βασισμένοι στα φανταστικά σενάρια τους.

Το ανταρτο-τρόλ (ή hit and run troll): Το ανταρτοτρόλ θα δημοσιεύσει ένα σοβαρό κείμενο σχετικά με το κεντρικό θέμα του messageboard αλλά θα το τραβήξει στα άκρα ώστε να προκαλέσει χωρίς να γίνει χυδαίο ή απροκάλυπτα προβοκατόρικο. Το ανταρτοτρόλ περιορίζετε σε ένα μόνο χτύπημα και μετά φεύγει και παρακολουθεί από απόσταση το χάος που προκάλεσε. Καλό παράδειγμα τέτοιου χτυπήματος είναι το γνωστό τρόλινγκ σε φόρουμ γατόφιλων όπου το τρολ θα διακηρύξει την απόλυτη ανωτερότητα των σκύλων ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων ή θα βάλει απλώς μια συνταγή για κινέζικη γάτα με σάλτσα «φου γιάνκ», και μετά θα κάτσει να απολαύσει τους καρπούς της δουλειάς του.

Το στρατηγικό τρολ: Εδώ πάμε στα σοβαρά τρολ. Το στρατηγικό τρολ είναι υπομονετικό, δημιουργικό και επιδέξιο στο συναισθηματικό μάνατζμεντ. Το τρολ αυτό θα μπει βδομάδες πριν στο τόπο-στόχο. Θα συμμετέχει στις συζητήσεις, θα είναι φιλικό και κομψό, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών, θα γίνει ένα με την κοινότητα. Αυτό το τρολ είναι πολύ επικίνδυνο. Αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού έχει πολλές επιλογές στα χέρια του ανάλογα με τον ψυχισμό του. Μπορεί να κάνει το χτύπημά του εκεί που δεν το περιμένει κανείς και να σπείρει το απόλυτο χάος. Μπορεί να ετοιμάσει την επιδρομή περισσότερων τρολ. Μπορεί να είναι ο κατάσκοπος σε μια προμελετημένη επίθεση (βλέπε Troll Wars). Τέτοια τρολ είναι επίσης εκείνα που θα εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη των χρηστών για να πάρουν προσωπικές πληροφορίες και να τους κάνουν scam.

Το συνδυαστικό τρολ (ή crosspost troll): Είναι το τρολ που θα επιλέξει δύο αντίπαλες ομάδες για να προκαλέσει μια μάχη ανάμεσά τους. Για παράδειγμα το τρολ αυτό θα μπει συγχρόνως, ας πούμε, σε τόπο του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Και στις δύο μεριές το τρολ θα γράψει γιατί είναι τόσο χάλια η ομάδα τους, προσποιούμενο ότι είναι μέλος της αντίπαλης ομάδας. Είναι δοκιμασμένη τεχνική και ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο γκρουπ δεν θα αργήσει να ξεσπάσει. Τέτοιες τεχνικές έχουν δημιουργήσει μάχες ανάμεσα σε δικτυακές κοινότητες που κρατάνε για χρόνια. Βέβαια, τα τρολ πρέπει να τροφοδοτούν που και που τον καβγά για να μην χαλαρώνει η κατάσταση και πάει χαμένη τόση δουλειά.

Το συμμοριτο-τρόλ (ή gang troll): Μακριά από μας. Τα συμμοριτο-τρόλ δουλεύουν συντονισμένα, μαζικά και οργανωμένα και αυτό τα κάνει εξαιρετικά επικίνδυνα. Συμφωνούν από κοινού τον στόχο, διαλέγουν ρόλους, χωρίζονται σε αντίπαλες ομάδες (μια των τρολ και μια των χρηστών) και οργανώνουν γενικά μια στρατηγική επίθεση. Η καταστροφή μετά από μια τέτοια επίθεση είναι ολοκληρωτική. Δύσκολα μπορεί να ξεφύγει μια κοινότητα από τέτοια οργανωμένη επίθεση. Ωστόσο, απαιτεί από πλευράς των τρολ, εμπειρία, συντονισμό και πολύ καλή οργάνωση, που ευτυχώς λίγα τρολ έχουν και δεν μπορεί να επιτευχθεί από ερασιτεχνικά ή μοναχικά τρολ.

Εύφημος μνεία:

Το ευρο-τρολ (EuroTroll): συχνάζει σε αμερικάνικα sites και στοχεύει στην απόδειξη της ευρωπαϊκής ανωτερότητας και την αμερικανική καταρράκωση. Υπάρχουν πολλά υποείδη όπως το UKEuroTroll, FREuroTroll ή ακόμα και το δικό μας Ελληνοτρόλ με τους ανάλογους στόχους και ιδεολογίες.

Το αντιδραστικό τρολ: εισχωρεί σε πολιτικά αντίπαλα φόρουμ και προσποιούμενο ότι συμφωνεί με τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις αντιδρά σε κάθε προσπάθεια δράσης. Τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και από εκπροσώπους του Κογκρέσου εναντίον πολιτικών αντιπάλων τους (βλέπε υπόθεση Tad Furtado vs. Paul Hobes). Τρανή απόδειξη ότι ο καθένας μπορεί να είναι τρολ!

Troll Wars

Βασικά όπλα κάθε σοβαρού τρολ είναι η ανωνυμία και η συγκάλυψη. Σε κάθε αξιοπρεπές τρολο-site υπάρχουν τεχνικές και τρικ για να κρύψει το τρολ την ταυτότητα, το IP, ή το ISP του, τρόπους για να δημιουργεί πολλαπλές ταυτότητες και ανώνυμους remailers για να είναι αδύνατο να ακολουθήσει κανείς τα ίχνη του. Ωστόσο, επειδή εδώ δεν κάνουμε τρολο-διαφήμιση δεν θα αναφέρω περισσότερα.

Αφού είναι ασφαλές μέσα στην ανωνυμία του, το τρολ μπορεί να αναζητήσει άλλα τρολ, να οργανωθεί και να γίνει μάχιμο τρολ. Και εδώ είναι που αρχίζει το «παιχνίδι».

Ο πόλεμος των τρολ είναι μια πολύπλοκη, στρατηγική διαδικασία. Η συνηθέστερη μορφή επίθεσης είναι το «σύστημα των κυμάτων». Κύμα πρώτο: Αφού τα τρολ οργανωθούν και επιλέξουν στόχο στέλνουν το τρολ αναγνώρισης (δείτε το στρατηγικό τρολ). Αυτό θα ετοιμάσει το έδαφος και θα συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες. Κύμα δεύτερο: Εδώ απαιτείτε εξαιρετική διακριτικότητα και προσοχή από τα τρολ. Στο στάδιο αυτό θα φυτευτεί ο σπόρος του κακού. Το πρώτο χτύπημα που θα δώσει ώθηση στο χάος που θα ακολουθήσει. Κύμα τρίτο: Εδώ θα τροφοδοτήσουν το χάος που δημιούργησαν με αντιπαράθεση, αντικρουόμενα μηνύματα, άσχετα σχόλια, spam, προσβολές και όλες τις γνωστές τεχνικές που διαθέτουν για να γενικεύσουν τον χαμό. Όπως λένε τα έμπειρα τρολ, δεν γλιτώνεις από τον πόλεμο των τρολ.

Που ζούνε τα τρολ

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: πού βρίσκει το επίδοξο τρολ άλλα τρολ για να κάνει παρέα; πως καταφέρνουν τα τρολ να συντονίζονται τόσο καλά ώστε να ξεκινούν και να οργανώνουν τους πολέμους τους; πως μαθαίνουν τα άλλα τρολ για τις προσεχείς επιθέσεις ή τις επιτυχίες των ομοίων τους; Όπως είναι φυσικό, σαν αύτοχθον πανίδα του διαδικτύου, τα τρολ έχουν τους «βάλτους» τους, τα μέρη που συχνάζουν, αράζουν και επικοινωνούν. Προειδοποιώντας ότι είναι μέρη για τους τολμηρούς (και για όσους έχουν γερό στομάχι), παραθέτω τα γνωστότερα από αυτά.

4chan: Αν το γνωρίζετε ήδη τότε μάλλον είστε hentai-fan και δεν θα σχολιάσω. Το 4chan.org είναι ένα αγγλόφωνο φόρουμ φτιαγμένο στα πρότυπα του ιαπωνικού 2channel, του μεγαλύτερου ίσως φόρουμ στο νετ. Το 4chan δέχεται πάνω από διακόσια εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα και επικεντρώνετε σε θέματα ιαπωνικής κουλτούρας και τέχνης (sic). Αυτό που ενδιαφέρει εδώ όμως είναι το messageboard /b/.

/b/:  Αν το γνωρίζετε ήδη τότε μάλλον είστε τρολ, οπότε τσάμπα το διαβάζετε το άρθρο. Το /b/ είναι ένα υποσύστημα τυχαίων messageboards (“random image board”) όπου όλοι οι χρήστες μπορούν να είναι εντελώς ανώνυμοι, (δεν απαιτείτε log in, κωδικός, e-mail ή όνομα χρήστη). Εδώ είναι ο παράδεισος του τρολ. Δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχουν κανόνες και σχεδόν τίποτα δεν απαγορεύεται. Η αναρχία σε όλο της το μεγαλείο. Εδώ θα πέσουν οι πιο απίστευτες ιδέες, θα οργανωθούν επιθέσεις, και θα ειπωθούν οι μεγαλύτερες ηλιθιότητες. Για πολλούς είναι ο οχετός του ίντερνετ και το να διαβάσεις το /b/ είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να κάψεις τον εγκέφαλό σου. Πάντως εδώ εξελίσσεται η l33t-speech και εδώ δημιουργήθηκαν οι LOLcats.

Encyclopedia Dramatica:  Με δυο λόγια αυτή είναι η wikipedia των τρολ. Εδώ άνθρωποι με μεράκι συγκεντρώνουν τα χειρότερα του ίντερνετ για ανθρώπους χωρίς (ή με πολύ υποκειμενικό) γούστο. Εδώ θα βρείτε κάθε πλάκα που έχουν παίξει τα τρολ σε βάρος αθώων θυμάτων, τις νέες σελέμπριτις του YouTube, τις πιο πρόσφατες l33t ατάκες και τα καλύτερα Lulz. Γενικά ένα τρολ που θέλει να είναι επίκαιρο, ενημερωμένο και γενικότερα μέσα στα πράγματα έχει την εν λόγο σελίδα σαν homepage.

Something Awful:  Αυτή η κωμική ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στην μεταμοντέρνα τέχνη (όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι) και στα πιο παράξενα και ηλίθια δικτυακά μέρη. Κοροϊδεύει με πάθος χρήστες διάφορων φόρουμ και μπλόγκερς ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει κάθε πετυχημένη «τρολιά». Μετά το 4chan είναι ίσως το πιο συχνό στέκι τρολ.

Fvcked Company: Το αναφέρω τιμής ένεκεν γιατί δεν υπάρχει πλέον. Αυτός ο τόπος γέννησε τα πιο σοβαρά και επιδέξια τρολ και θεωρείται από τους «παλιούς» του είδους το Χάρβαρντ των τρολ. Δεν κατρακύλησε ποτέ σε επίπεδα /b/ αν και ήταν εξίσου ελεύθερο και αναρχικό.

Πώς να αντιμετωπίσεις ένα τρολ (Οδηγός Αντι-τρολ)

Τα τρολ αντιμετωπίζονται. Υπάρχουν τρόποι να τα καταστρέψετε ή να τα εκδικηθείτε (π.χ. deathping) αλλά είναι πιθανό να προκαλέσουν αντίποινα από τρολ που ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. Ο μόνος ασφαλής και 100% σίγουρος τρόπος να αντιμετωπίσετε ένα τρολ είναι να το αγνοήσετε. Όχι μόνο θα το αφοπλίσει αλλά πιθανώς θα το καταρρακώσει ψυχολογικά. Το τρολ ζει για να προκαλεί το μένος και την αντίδραση των χρηστών. Αν οι χρήστες απλώς το αγνοήσουν η δουλειά του έχει αποτύχει. Είναι άχρηστο. Τα άλλα τρολ θα το αποπάρουν. Η συναισθηματική του κατάσταση θα διαταραχθεί, η αυτοπεποίθησή του θα καταστραφεί, θα συρθεί στην τρύπα του (μάλλον στο /b/) για να γλύψει τις πληγές του, και εσείς θα έχετε κάνει επιτυχώς Lulz στα μούτρα του. Οπότε ο κανόνας είναι ένας: Μην ταΐζετε το τρολ!

Διάσημες περιπτώσεις τρολ

Είτε γιατί έχετε περιέργεια να μάθετε περισσότερα για το τρόλινγκ είτε γιατί είστε παθολογικά περίεργοι (σας συναρπάζουν και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα;) παραθέτω μερικές διάσημες «τρολιές»:

11th September troll: Δεν θέλει πολλή φαντασία. Μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους σε messageboard αφιερωμένα στα θύματα υπήρξαν πολλά κακοήθη τρολ που δημοσίευαν ατάκες του τύπου «Καλύτερα που πέσανε, εδώ που τα λέμε, δεν μου αρέσανε καθόλου!». Ουδέν σχόλιο.

Cats lover troll: Για κάποιο σκοτεινό λόγο τα τρολ λατρεύουν τις γάτες. Σε αυτά αποδίδετε η δημιουργία των Lolcats, δηλαδή φωτογραφίες χαριτωμένων ή αστείων γάτων με l33t ατάκες τύπου PWNED, LULZ, O RLY κλπ. Επίσης, λατρεύουν να εισχωρούν σε messageboard γατόφιλων και να τους σπάνε τα νεύρα. Είναι κάτι σαν το χόμπι των τρολ. Αν βρείτε φόρουμ γατόφιλων σίγουρα θα βρείτε δυο-τρία τρολ μέσα.

Henderson troll: Αυτή είναι μία από τις πιο κακόγουστες φάρσες που έγιναν ποτέ από τρολ. Ο Mitchell Henderson ήταν ένα δεκαεξάχρονο αγόρι από την Μινεσότα, που για άγνωστους λόγους την άνοιξη του 2006 αυτοκτόνησε. Οι φίλοι του δημιούργησαν ένα αφιέρωμα στη μνήμη του στο MySpace. Κάτι όμως στην υπόθεση του Henderson τράβηξε την προσοχή των κατοίκων του /b/. Μια αναφορά για ένα χαμένο iPod του παιδιού έδωσε τροφή σε κάποια τρολ που τελικά αποφάσισαν ότι είχε αυτοκτονήσει για ένα iPod. Το αποτέλεσμα ήταν δραματικό. Η σελίδα του Henderson χακεύτηκε, η φωτογραφία του άρχισε να εμφανίζετε σε οθόνες εικονικών iPod, σε ηλίθια κόμικς και σε πορνό σκηνές στο διαδίκτυο. Κάποιοι έκαναν αναπαράσταση του θανάτου του στο YouTube και κακόγουστα τηλεφωνήματα βασάνισαν τους γονείς του παιδιού για ενάμισι χρόνο.

Meier troll: Άλλη μια δραματική περίπτωση τρόλινγκ. Η Megan Meier, ένα δεκατριάχρονο κορίτσι από το Μισούρι αυτοκτόνησε το Νοέμβριο του 2007 αφού έλαβε ένα ιδιαίτερα σκληρό μήνυμα από το αγόρι που αγαπούσε και φλέρταρε μαζί του στο MySpace. Η αστυνομία όμως ανακάλυψε ότι το αγόρι αυτό δεν υπήρχε, ήταν το φανταστικό δημιούργημα της Lori Drew, μητέρας μιας συμμαθήτριας της Megan. Η γυναίκα παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε αυτό τον τρόπο για να μάθει αν η μικρή Megan κουτσομπόλευε την κόρη της. Το θέμα δεν σταμάτησε εκεί. Τα τρολ λάτρεψαν την ιστορία και άρχισαν να τρομοκρατούν την οικογένεια της Drew με τηλεφωνήματα, απειλές και δημοσιεύσεις τύπου «Το έκανα για το Lulz». Ένας διάσημος τρόλερ, ο Jason Fortuny έφτιαξε ένα blog με τίτλο «Η Megan τα θελε και τα παθε» προσποιούμενος ότι είναι η Lori Drew και ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Craiglist troll: Ο ίδιος τρόλερ το φθινόπωρο του 2006 είχε πραγματοποιήσει το διάσημο πείραμα Craiglist. Προσποιούμενος ότι είναι γυναίκα δημοσίευσε μια αγγελία για να συναντήσει «μεγαλόσωμους, σκληρούς, κυριαρχικούς άντρες». Έλαβε πάνω από εκατό απαντήσεις και δημοσίευσε τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους στην σελίδα του. Κάποιοι από τους άντρες αυτούς έχασαν τις δουλειές τους, κάποιοι είδαν τις οικογένειές τους να διαλύονται και πολλοί έκαναν μηνύσεις. Ο Fortuny πάντως έγινε ο πιο διάσημος τρόλερ της εποχής.

Troll literature! Γιατί το καλό τρολ είναι το διαβασμένο τρολ. Τα παραθέτω όπως τα βρήκα στα διάφορα τρολ εγχειρίδια:

“Eristic Dialect” by Arthur Schopenhauer (!)

“Alt.Troll FAQ Ver 0.2” by Cappy Hamper the troll

“The Way of the Kook”, Cujo’s World of Usenet Kooks

“Trolling Lore” by Anonymous

gandalf/trollfaq.html

all bibliography by Dr. Flonkenstein

Βίκη Καρυστινού