Ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που είναι ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή, ενόψει του δημοψηφίσματος γι’ αυτό το θέμα, υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι η ΕΕ ακολουθεί τον δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος.

Ο Τζόνσον έκρινε στην ίδια συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Sunday Telegraph, ότι η ΕΕ πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας και από συγκεντρωτισμό κι είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ, διάφοροι άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο πράγμα, κι είχαν τραγικό τέλος», είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξή του.

«Η ΕΕ είναι μια προσπάθεια να γίνει το ίδιο πράγμα με διαφορετικές μεθόδους. Αλλά κατά βάση αυτό που στερείται είναι το αιώνιο πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση στο ιδεώδες της Ευρώπης», πρόσθεσε ο συντηρητικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου.

«Δεν υπάρχει καμιά εξουσία την οποία να σέβονται ή να καταλαβαίνουν οι πάντες. Και αυτό προκαλεί το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας», συνέχισε.

Ο Τζόνσον, ένας από τους υποψηφίους για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις -όποτε τεθεί τέτοιο ζήτημα- έχει αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες φωνές της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Ο Κάμερον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, επιχειρηματολογεί πως η χώρα του είναι ασφαλέστερη, έχει μεγαλύτερη επιρροή και απολαύει μεγαλύτερης ευημερίας μένοντας στην Ευρώπη.

Όμως μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο κατέδειξε ότι διπλάσιος αριθμός ψηφοφόρων θεωρεί πως ο Τζόνσον είναι πιο πιθανό να πει την αλήθεια για την ΕΕ από αυτόν που πιστεύει το ίδιο για τον Κάμερον.

Καθώς απομένουν μόλις έξι εβδομάδες ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι στα δυο όσον αφορά το ζήτημα, σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις.

Στη συνέντευξη του στη Sunday Telegraph, ο Τζόνσον τόνισε πως θέλει οι Βρετανοί να γίνουν «οι ήρωες της Ευρώπης» ξανά, χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που παραπέμπει, όπως σημείωσε η εφημερίδα, σε εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του πρωθυπουργού της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ακόμη πως οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ επέτρεψαν στη Γερμανία να αυξήσει τη δύναμή της, να «κατακτήσει» την οικονομία της Ιταλίας και να «καταστρέψει» την Ελλάδα.