H ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε την υιοθέτηση νέου πακέτου (προληπτικών) μέτρων που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους συμφωνηθέντες στόχους. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup της Παρασκευής.

“Η συνεργασία ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έχει γίνει σεβαστή πρόοδος. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αλλά είμαστε κοντά”, εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

“Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος. Πρέπει να υπάρχει ένα προληπτικό πακέτο αν χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος του 2018, επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμπληρώνοντας: “Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για το πώς θα εφαρμοστεί, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα ενεργοποιείται”.

Ο Ντάισλεμπλουμ έκανε λόγο για δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να υπάρξει εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου μέτρων το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε υπολογιστεί περίπου στα 3,5 δισ.ευρώ.

Επανερχόμενος έπειτα από ερώτηση για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι το πώς θα γίνει αυτό, αν δηλαδή θα είναι ένας μηχανισμός ή συγκεκριμένα μέτρα ξεχωριστά θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημέρων.

Ερωτηθείς αν αποτελεί προαπαιτούμενο το θέμα του χρέους για την εκταμίευση της δόσης ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε ότι «η εκταμίευση βασίζεται στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά για να υπάρξει συμφωνία για το θέμα των προληπτικών μέτρων πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για το χρέος». “Αν έχουμε το πακέτο χρειάζεται και τα προληπτικά μέτρα για να το στηρίξουν αυτό θα έχουμε ένα νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη”, είπε ο Ολλανδός.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, όμως, ο Ντάισελμπλουμ απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα εξετάσουν άλλες δυνατότητες μέσω της επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου ωρίμανσης.

Για ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί και είπε ότι στόχος είναι να παρασχεθούν δικλίδες ασφαλείας σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς και τους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια. “Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε πακέτο μεταρρρυθμίσεων που θα είναι κοινωνικά δίκαιες και δημοσιονομικά βιώσιμες”, είπε ο Μοσκοβισί.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ικανοποιημένη για την ισχυρή στήριξη της προώθησης της ιδέας του πακέτου των προληπτικών μέτρων υπογραμμίζοντας ότι “θα πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι βιώσιμα και να είναι συγκεκριμένα”.

“Είμαι σίγουρη ότι όλοι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και θα ζητήσω από την ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Το πρόγραμμα πρέπει να πατάει τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους” συμπλήρωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καταλήγοντας με νόημα ότι “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα” καθώς όπως είπε το θέμα του χρέους δεν θα λυθεί άμεσα.

Στη συνέντευξη τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ επανήλθε στο θέμα των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 για την Ελλάδα που με βάση την ανακοίνωση της 21ης Απριλίου υπολογίζεται στο 0,7% έναντι πρόβλεψης για 0,25% επισημαίνοντας: «Καλοσωρίζουμε τα στοιχεία της Eurostat. Αν είναι ακριβή θα έχουν αντίκτυπο. Θα τα εξετάσουμε». Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θύμισε, μάλιστα, ότι το 2013 ανακοινώθηκε πλεόνασμα 1,3% και έπειτα από αναθεωρήσεις κατέληξε στο 0,5%. «Πολλές φορές η Eurostat αναθεωρεί τα στοιχεία της» ανέφερε σιβυλλικά η κυρία Λαγκάρτ.

Ειδικά για το θέμα του χρέους και το κατά πόσον υπάρχει συμφωνία σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις Σόιμπλε ότι το θέμα αυτό δεν είναι πρώτης γραμμής η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «πρώτον δεν χρειάζεται “κούρεμα”, δεύτερον η συμφωνία της 25ης Ιουλίου αποτελεί το βασικό οδηγό, τρίτον όλοι συμφωνούμε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας οδηγήσει σε ένα μηχανισμό και αυτό θα πυροδοτηθεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα».

Κατηγορηματικός ότι αποκλείστηκε από όλους η ονομαστική μείωση του χρέους ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Security Mechanism) ESΜ Κλάους Ρέγκλινγκ. «Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία γιατί η κατάσταση είναι στενή. Πέρασαν 4 μήνες από την τελευταία πληρωμή δόσης προς την Ελλάδα.

Υπάρχουν πληρωμές τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο κ. Ρέκγλινγκ απευθύνοντας σκληρή προειδοποίηση. Για σημαντική πρόοδο “με την θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει” έκανε λόγο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ αναφερόμενος ειδικά στην πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα των «κόκκινων δανείων».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε σύμφωνος με τη λήψη του πακέτου προληπτικών μέτρων ως μέτρο ασφαλείας αλλά και στην ανάγκη για λήψη μέτρων όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.