Βολές κατά του Έντι Ράμα μετά τις δηλώσεις περί «τσάμικης» καταγωγής των Ελλήνων θεών και ηρώων.

Ρητορική του υπερεθνικισμού, η οποία δημιουργεί προβλήματα και στις διακρατικές σχέσεις, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, περί δήθεν «τσάμικης» καταγωγής των Ελλήνων θεών και ηρώων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξυδάκης στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, τα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση Ράμα προωθούν ένταση και εχθροπάθεια μεταξύ των λαών και δημιουργούν θεμελιώδεις παρεξηγήσεις, προκειμένου για να γίνουν –όπως είπε– αντικείμενο χειρισμού, ενώ υπενθύμισε ότι σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού τα τελευταία 25 χρόνια η συνύπαρξη των δύο λαών είναι υποδειγματική.

«Η συνύπαρξη του ελληνικού και του αλβανικού λαού είναι μάλλον υποδειγματική όλο αυτό το τέταρτο του αιώνα που πέρασε και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους όλες οι ηγεσίες, κυρίως στην αλβανική πλευρά» επισήμανε ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση”, υπογραμμίζοντας ότι 1 εκατομμύριο Αλβανοί πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευατία 25 χρόνια, εργάστηκαν, πρόκοψαν, έκαναν οικογένειες, πήγαν τα παιδιά τους σχολεία και το γεγονός αυτό –όπως είπε ο κ. Ξυδάκης- βοήθησε ουσιαστικά τον αλβανικό λαό να περάσει σε μια νέα εποχή.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και στο ακαταδίωκτο των μελών τού νέου υπερταμείου, ο κ. Ξυδάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει ακριβώς ακαταδίωκτο και τόνισε ότι στο διεθνές δίκαιο τα μέλη οργανισμών, που χειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, δεν καλύπτονται πλήρως νομικά. “Δεν μπορεί να είναι πλήρως καλυμμένοι για οποιαδήποτε ενέργεια θα βρεθεί μια τομή εκεί, γιατί κι αυτά που ζητούνται είναι υπερβολικά” σχολίασε.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ειδικότερα αν υπάρχει κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, ανέφερε ότι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι οδήγησαν την Ευρώπη σε στασιμότητα, σε ανεργία και σε αποπληθωρισμό και επισήμανε ότι οι δανειστές από το 2010 “κρατούν την Ελλάδα σε κατάσταση ομηρείας και εκβιασμού”.