Με αφορμή την Ολυμπιακή Ημέρα (23 Ιουνίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Ελλάδος προσκαλεί σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου και ώρα 18:00 στην εκδήλωση Get Active on #OlympicDay #WithRefugees.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με «ΚΟΤΙΝΟΔΡΟΜΙΑ» μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης και θα καταλήξει στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου για Ολυμπιακά αθλήματα, εικαστικές δράσεις και μουσικά δρώμενα.

Τη διαδρομή θα καλύψουν παιδιά πρόσφυγες και παιδιά από την Ελλάδα μαζί με πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Ο κότινος (κλαδί ελιάς ως σύμβολο νίκης στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες) αποτελεί τμήμα μίας εικαστικής δημιουργίας, του «Δέντρου των Ολυμπιακών Αξιών», στην προετοιμασία της οποίας συμμετείχαν παιδιά-πρόσφυγες, χρωματίζοντας σε χρυσό, αργυρό και χάλκινο όπως τα χρώματα των μεταλλίων, γράφοντας επίσης αξίες και μηνύματα στα φύλλα κάθε κλαδιού.

Στο τέλος της διαδρομής όλα τα κλαδιά ελιάς που θα μεταφέρουν τα παιδιά της Κοτινοδρομίας θα πάρουν τη θέση τους στο «Δέντρο των Ολυμπιακών Αξιών», με τα μηνύματα και τις αξίες της Ολυμπιακής ιδέας και τις ελπίδες όλων για ένα μέλλον με περισσότερη ασφάλεια.

Τα Ολυμπιακά Αθλήματα της χειροσφαίρισης, τοξοβολίας, ποδοσφαίρου κ.α. θα ξεκινήσουν στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου στις 19:30, ενώ θα υπάρχει ζωντανή μουσική και ένας χώρος όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ζωγραφίσουν με θέμα: «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 2016!» και φυσικά να υπογράψουν την έκκληση #WithRefugees!

Η δράση αποτελεί συνεργασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Τι είναι η Ολυμπιακή Ημέρα;
Η Ολυμπιακή Ημέρα εορτάστηκε πρώτη φορά το 1948 στις 23 Ιουνίου, τιμώντας την ημέρα ίδρυσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Παρίσι στις 23 Ιουνίου 1894. Η Ολυμπιακή Ημέρα εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλα τα κράτη και σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αθλητικό γεγονός. Έχει εξελιχθεί στο μοναδικό ετήσιο παγκόσμιο εορτασμό του Ολυμπιακού Κινήματος και είναι η ημέρα κατά την οποία προάγεται ένας υγιής και δραστήριος τρόπος ζωής. «Κινήσου», «Μάθε», «Ανακάλυψε» οι βασικοί άξονές του, και επάνω σε αυτούς, οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και Ακαδημίες όλων των χωρών διοργανώνουν αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνικό υπόβαθρο ή αθλητική ικανότητα.

Η φετινή Ολυμπιακή Ημέρα με σύνθημα Get Active on #OlympicDay είναι ιδιαίτερη, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που θα γίνουν στο Ρίο της Βραζιλίας, θα αγωνιστεί Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων με τα χρώματα της Ολυμπιακής Σημαίας.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων;
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον τόπο του, μπορεί να βρει προστασία και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, τιμούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτεί, παράλληλα, μια καθοριστική στιγμή για το κοινό που καλείται να δείξει την υποστήριξή του σε οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.

Υπογράφοντας την έκκληση #WithRefugees, άνθρωποι από όλον τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων.

Μέτρα στην κυκλοφορία

Σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας.

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από τις 17:00 έως τις 19:00μμ, σε:
*Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
*Λ.Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
*Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ.Βασ. Αμαλίας, στο ρεύμα προς Σύνταγμα.
*Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα από Καλλιρόης προς Λ. Συγγρού.
*Λ.Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους σε αυτές τις οδούς και λεωφόρους κατά τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.