konstantinosΌσοι πιστεύατε ή είχατε την, κατά τον πρωθυπουργό μας, «αυταπάτη» ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει «ηρωϊκή έξοδο» επειδή δεν αντέχει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ότι θα ξαναγίνει αντιμνημονιακός, θα κάνει δημοψήφισμα και εκλογές και η χώρα θα ξαναμπεί στην περιπέτεια του Grexit ή ότι  οι δανειστές θα τον εξωθήσουν σε έξοδο καιρός να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα.

Η πρώτη δύσκολη ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό έδειξε  ότι οι βουλευτές  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν πρόκειται  να αυτοκτονήσουν πολιτικά. Να χάσουν δηλαδή τρία χρόνια θητείας και να μην ξαναδούν τη Βουλή οι περισσότεροι.

Περίπτωση λοιπόν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, αδυνατώντας να διαχειριστεί την κατάσταση αποκλείεται. Όταν εδώ και 16 μήνες έχει δεχθεί όλα όσα απαιτούν ΔΝΤ και δανειστές ( και ας ο ίδιος ισχυρίζεται το αντίθετο) , όταν έχει κάνει  στροφή  ακόμη και 360 μοιρών  θα ξαναγυρίσει στις…αυταπάτες;  Ο κ. Τσίπρας το είπε καθαρά  στη Βουλή: είχε αυταπάτες. Δεν έχει πλέον. Έτσι απλά και καθάρισε. Έχει συνειδητοποιήσει απολύτως ότι, για να μείνει στην εξουσία, πρέπει να εφαρμόσει το  τρίτο, δικό του, Μνημόνιο τώρα και ένα τέταρτο(τον γνωστό «κόφτη») αργότερα.

Αλλά και περίπτωση οι δανειστές να  τραβήξουν το χαλί, όπως έγινε με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014, δεν υπάρχει. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Που θα βρουν καλύτερους , που θα περνούν τα σκληρά μέτρα χωρίς ουσιαστικά καμία αντίδραση, χωρίς «να ταρακουνηθεί  η Βουλή», κατά πως μας είπε και ο κ. Κατρούγκαλος;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε τώρα το πολιτικό  κόστος μιας  επώδυνης συμφωνίας , για την οποία η  ελληνική κοινωνία θα «ματώσει» τους επόμενους μήνες , προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα των 5, και 1.8 δις. ευρώ. Καιρός λοιπόν οι συγκυβερνώντες να βάλουν φρένο και στις αυταπάτες και να προσπαθήσουν να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί ακόμα. Περιθώρια άλλα  για επικοινωνιακά παιγνίδια δεν υπάρχουν.

Κωνσταντίνος Σιούμπουρας