piliourasτου Γιάννη Πήλιουρα

Η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα τελείωσε. Πολύ μελάνι χύθηκε για τη σημασία της, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει πλέον παρά λίγες εβδομάδες μπροστά του μέχρι να λήξει η θητεία του. Οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές υποστήριζαν τη σημασία της για την οικονομία και το χρέος, τους συμβολισμούς της ομιλίας του που για κάποιους θεωρείται και ιστορική ενώ στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα που αφορούν το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Στο τέλος της ημέρας, η εικόνα του πιο δημοφιλούς ηγέτη στον πλανήτη στη χώρα μας ήταν τουλάχιστον θετική για έναν ακόμη λόγο.

Τα κοντινά του Ομπάμα στον Παρθενώνα

Μια φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου και ένα κοντινό πλάνο καθώς ατενίζει την αρχιτεκτονική τελειότητα του Παρθενώνα ήταν αρκετό για να πάρουν φωτιά τα κοινωνικά δίκτυα. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, ίσως από τους δημοφιλέστερους προέδρους, ενώ ξεχωρίζει για την άνεση του να περνά τα πολιτικά του μηνύματα μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Τόσο η σελίδα του Λευκού Οίκου στο Facebook (αριθμεί 7εκατ. ακολούθους) όσο και τα ενημερωτικά δίκτυα απ’ όλο τον κόσμο που κάλυψαν το γεγονός της επίσκεψης, αναπαρήγαγαν εκπληκτικές εικόνες από την αρχαία κληρονομιά της Αθήνας, με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό πρόεδρο.

Φανταστείτε λοιπόν πόσα εκατομμύρια άνθρωποι αντίκρυσαν ίσως και για πρώτη φορά το Μουσείο της Ακρόπολης, την Αθήνα και το αρχαίο κάλλος και νούμερο ένα προορισμό κάθε τουρίστα στην Ελλάδα: τον Παρθενώνα.

Το μήνυμα του προέδρου και η προβολή του

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν σταμάτησε εκεί. Σε ολιγόλεπτο βίντεο εκδήλωσε τον θαυμασμό του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα, την χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και οι αξίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Παρομοίως, στο λογαριασμό του στο twitter προώθησε μια φανταστική εικόνα της Αθήνας, δείχνοντας τη δραστηριότητά του στην ελληνική πρωτεύουσα.

Κάθε κίνηση του προέδρου είναι φυσικά άξια αναφοράς και ανάδειξης οπότε όλα τα μέσα του πλανήτη μετέδωσαν έστω και λίγα δευτερόλεπτα την εικόνα της επίσκεψης του προέδρου με φόντο τον Παρθενώνα. Η αξία αυτής της προβολής; Ανεκτίμητη.

Η ασυντόνιστη τουριστική προβολή και το στοίχημα της αμερικανικής αγοράς

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθεί ασυντόνιστα και χωρίς στρατηγική κατεύθυνση από ειδικούς αλλά ημετέρους, να προωθήσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Η αμερικανική αγορά, είναι πάντοτε ένα ελκυστικό κοινό για τη χώρα μας καθώς εκτός των άλλων διαθέτει τρομερή δυναμική το ελληνικό στοιχείο. Ουδείς φυσικά σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί τη δωρεάν προβολή του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος λειτούργησε σαν τουριστικός πράκτορας υπερ της πατρίδας μας.

Ο ΕΟΤ ξόδεψε φέτος χιλιάδες ευρώ για διαφημιστικά σποτ στο Διαδίκτυο και προβολή στην αμερικανική αγορά προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες. Δεν είναι αμελητέα και η παρουσία μεγάλων funds από τις ΗΠΑ που στηρίζουν την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων με στόχο την κερδοφορία καθώς πιστεύουν στην περαιτέρω προσέλκυση τουριστών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το γενναιόδωρο δώρο τουΑμερικανού προέδρου να είναι αρκετό για να προσελκύσει η χώρα μας επιπλέον τουρίστες την ώρα που η φετινή χρονιά τελειώνει με πτώση του τζίρου.

Πηγές

Κ. Φίλης, Η επίσκεψη του Ομπάμα θα βοηθήσει τουριστικά τη χώρα μας, ΑΠΕ-ΜΠΕ 17.11.2016
Στ. Κουτσούνης: Πώς οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν πάλι τουριστικά την Ελλάδα, Καθημερινή, 16.11.2016
Κουντουρά: Μπαράζ συναντήσεων στις ΗΠΑ για την τουριστική προβολή της Ελλάδας, Ημερησία, 24.10.2016
Καμπάνια του ΕΟΤ για τουριστική προβολή μέσω του Διαδικτύου, Καθημερινή, 01.06.2016