Ο Σαντίκ Καν, από το Εργατικό Κόμμα εξελέγη νέος δήμαρχος του Λονδίνου συγκεντρώνοντας το 56,8% των ψήφων στο δεύτερο γύρο, έναντι 43,2% που συγκέντρωσε ο υποψήφιος των συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ.

Ο 45χρονος γιος οδηγού λεωφορείου με καταγωγή από το Πακιστάν, συγκέντρωσε 1.310.143 ψήφους την ώρα που ο Γκολντσμιθ πήρε κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ψήφους (994.614). Πρόκειται για τον πρώτο μουσουλμάνο που εκλέγεται δήμαρχος σε μεγάλη πρωτεύουσα της Δύσης.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο Καν δήλωσε υπερήφανος που οι Λονδρέζοι «επέλεξαν την ελπίδα αντί για τον φόβο και την ενότητα αντί της διάσπασης».

Σε συγχαρητήριο «τιτίβισμά» του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο ηγέτης των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως «δεν βλέπει την ώρα» να συνεργαστεί με τον Καν για να οικοδομήσουν από κοινού ένα Λονδίνο «δίκαιο και για όλους».

Ο Σαντίκ Καν γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1970 σε μια πακιστανική οικογένεια που είχε πρόσφατα μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλωσε σε μια κοινωνική κατοικία μαζί με τους έξι αδελφούς και την αδελφή του στο Τούτινγκ, μια λαϊκή συνοικία του νότιου Λονδίνου.

Σε ηλικία 15 ετών προσχωρεί στο Εργατικό Κόμμα. Το 1994 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Γουόντσγουορθ, στο νότιο Λονδίνο, θέση την οποία διατηρεί έως το 2006.

Το 2005 εγκαταλείπει τη δικηγορία για να εκλεγεί βουλευτής του Τούτινγκ, όπου εξακολουθεί να ζει, με τη σύζυγό του Σααντίγια, επίσης δικηγόρο, και τις δύο έφηβες κόρες τους.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Γκόρντον Μπράουν του προτείνει τη θέση του υπουργού αρμόδιου για τις κοινότητες, τον επόμενο χρόνο, εκείνην για τις μεταφορές. Γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος που είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου ενός βρετανού πρωθυπουργού.