Σήμερα θα συγκροτηθεί σε σώμα η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων η επιτροπή θα συγκροτηθεί ως εξής:

Έντεκα βουλευτές από τον ΣΣΥΡΙΖΑ: Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Θεοφύλακτος, Αννέτα Καββαδία, Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Σπύρος Λάππας, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαηλιού, Νεκτάριος Σαντορινιός, Νίκος Συρμαλένιος και Σωκράτης Φάμελλος.

Πέντε βουλευτές από την Νέα Δημοκρατία: Νίκο Δένδια, Μάκη Βορίδη, Κώστα Τζαβάρα, Νίκη Κεραμέως και Δημήτρη Σταμάτη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ»,

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι

Ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΝΕΛ

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων

Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή

Η πρόταση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής ζητά να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αναλυτικά:

Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.

Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.

Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση τα μέλη της επιτροπής έχουν περιθώριο έως την 18η Ιουνίου για να παραδώσουν το πόρισμά τους.