«Εφικτό σενάριο  είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρο Φέσσα. Μιλώντας από το βήμα της τρίτης οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) ο κ. Φέσσας τόνισε πως πρέπει να αλλάξει και το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

«Η υπερφορολόγηση δεν  είναι λύση »ανέφερε «καθώς δεν δίνει κίνητρο ούτε στον εργαζόμενο, ούτε στον επιχειρηματία,  για δημιουργία πλούτου. Οι επιχειρήσεις και να μείνουν στη χώρα – αν δεν μετεγκατασταθούν ή κλείσουν –  έχουν πολύ λιγότερα έσοδα με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές».

Υποστήριξε, πως η ηλεκτρονική διασταύρωση είναι ο καταλληλότερος μηχανισμός  για να σταματήσει η φοροκλοπή και να λυθεί το θέμα της φοροδιαφυγής, από πλούσιους, αλλά πρέπει να οριστούν  ποιοι είναι αυτοί.

Ως δεύτερο σημαντικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας χαρακτήρισε, ο κ. Φέσσας,  τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις  υπό τη διαχείριση ενός φορέα και ως τρίτο την συνέχιση των  διαρθρωτικών αλλαγών που δίνουν ώθηση στην οικονομία με  φιλοεπιχειρηματική πρακτική.

ΙΟΒΕ

Στα καλά σημάδια για θετική πορεία αναφέρθηκε, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκος Βέττας  και χαρακτήρισε φενάκη τη βραχυχρόνια καταστολή.

«Είναι αναποτελεσματικό και αμφιβόλου ηθικής να φορολογούνται κάποιοι 35 χρονών» σημείωσε  «για να πληρώνονται κάποιοι τη σύνταξή τους ή τις περικοπές να τις επωμιστούν μόνο μερικοί. Το ασφαλιστικό δεν πρέπει να γίνει φορολογικό. Πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα».

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης δεν παραβρέθηκε αλλά έστειλε μήνυμα στο οποίο υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ταχύτερα από τις εκτιμήσεις το 2015 με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία άρα η κομισιόν θεωρεί ότι είναι εφικτό να επιτευχθούν οι στόχοι ανασυγκρότηση της οικονομίας  με ανασχεδιασμό μίας σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων.