Του Γ. Κουμουτσάκου*
Του Γ. Κουμουτσάκου*

Δείτε ποια εικόνα παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας, δείτε την από ψηλά: Στον βορρά κλειστά, σφραγισμένα σύνορα και μαζί το όνειδος, η ντροπή της Ειδομένης, το Νταχάου κατά τον κ. Κουρουμπλή.

Στα ανατολικά, και καθώς η κυβέρνηση μπλοκαρισμένη ιδεολογικά και ανήμπορη πολιτικά δεν μπορεί να εφαρμόσει στοιχειωδώς μια αποτρεπτική πολιτική, χρειάστηκαν δύο επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της FRONTEX. Στα νησιά θα εγκατασταθούν χιλιάδες Ευρωπαίοι, εξειδικευμένα στελέχη, αλλά και δεκάδες Τούρκοι αξιωματικοί αστυνομικοί.

Και εδώ εγείρονται, βέβαια, ορισμένα ερωτήματα ,όπως: Ποια αρμοδιότητα θα έχουν; Πώς θα την ασκούν; Θα ενταχθούν σε δομές; Τι ακριβώς θα κάνουν; Η χορήγηση ασύλου και η εξέταση ασύλου είναι μια δικαστική λειτουργία και η δικαστική εξουσία δεν αντικαθίσταται ούτε εκχωρείται σε άλλα κράτη. Πώς ακριβώς, λοιπόν, θα λειτουργήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Αλλά, θα τα συζητήσουμε αυτά. Το θέμα είναι ότι στα νησιά έρχονται χιλιάδες Ευρωπαίοι,

Σε όλη τη χώρα είναι διάσπαρτες μη κυβερνητικές οργανώσεις χωρίς έλεγχο. Δεν ξέρουμε ποιες έχουν διαπιστευτεί και ποιες όχι. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνουν, πώς το κάνουν και γιατί το κάνουν.

Είναι αυτή εικόνα ευρωπαϊκής χώρας; Αυτή είναι εικόνα χώρας υπό διεθνή επιτήρηση. Και είστε  κύριοι της κυβέρνησης υπερήφανοι γι’ αυτήν την εικόνα, εσείς που δίνετε μάχες εθνικής υπερηφάνειας; Μέχρι τώρα σε όλα τα μέτωπα μετράτε ήττες. Θεωρώ ότι είναι ήττα η συμφωνία αυτή καθ’ αυτή, που επετεύχθη πρόσφατα και είναι αναγκαία βέβαια, διότι, αν δεν υπήρχε, θα ήταν πολύ αρνητική η εξέλιξη, καθώς έτσι θα παρέμενε σίγουρα χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης η σημερινή άθλια κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Το «Νταχάου» του κ. Κουρουμπλή, ο ντροπιαστικός καταυλισμός στον Πειραιά είναι και τα δύο σύμβολα της ανικανότητας της κυβέρνησης. Όλα αυτά θα γιγαντωνόντουσαν.

Είναι, λοιπόν, κατ’ αρχήν –αλλά μόνο κατ’ αρχήν- θετικό ότι υπήρξε αυτή η συμφωνία. Όμως, να δούμε την ουσία της, γιατί εδώ σταματάνε τα θετικά και αρχίζουν οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες, τα ερωτηματικά. Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, σύνθετη και σε πολλά της σημεία ανησυχητικά ασαφής.

Είναι γενική πεποίθηση ότι η συμφωνία αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να φέρει τα αποτελέσματα, που έχει ανάγκη η Ελλάδα και η αναποτελεσματική της εφαρμογή θα μετέτρεπε τη χώρα μας σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο καταυλισμό δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Τρανή απόδειξη για το πόσο δύσκολη στην εφαρμογή της είναι η συμφωνία αυτή είναι ότι χρειάζονται και απαιτούνται χιλιάδες ειδικευμένα στελέχη, για να την εφαρμόσουν, αλλά και όπως είπαμε, και Τούρκοι επιτηρητές εγκατεστημένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με απροσδιόριστες αρμοδιότητες. Πώς θα ενταχθούν στην εσωτερική έννομη τάξη αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα εθνικής αρμοδιότητας ή ακόμα και εθνικής κυριαρχίας;

Με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου είναι πολύ πιθανό, εάν όχι βέβαιο, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκτοξευθεί ο αριθμός εκείνων, που θα υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση ή την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Η διάσταση του προβλήματος, που μπορεί να προκύψει, γίνεται ακόμα περισσότερο ορατή, αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα η Υπηρεσία Ασύλου μπορεί να εξετάσει είκοσι με είκοσι δύο χιλιάδες αιτήσεις ασύλου το χρόνο και ταυτόχρονα δεν λειτουργεί η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών. Πρόσθετη και ιδιαίτερα σοβαρή δυσκολία θα είναι ότι η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα γίνεται σε εθελοντική βάση μόλις, πολύ γρήγορα, θα συμπληρωθούν οι σήμερα διαθέσιμες δεκαοκτώ χιλιάδες θέσεις.

Για αυτήν την συμφωνία συνεργασίας με τα μεγάλα προβλήματα εφαρμογής, τις ομιχλώδεις διατάξεις, τις ασάφειες, τα επικίνδυνα ερωτηματικά, η Τουρκία λαμβάνει αντίδωρο. Λαμβάνει αντίδωρο και χειροπιαστά ανταλλάγματα, όπως τρία συν τρία δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατάργηση έως τον προσεχή Ιούνιο της υποχρέωσης τουριστικής θεώρησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε ήδη με το άνοιγμα ενός από τα έως σήμερα κλειστά ενταξιακά κεφάλαια.

Τι βλέπουμε λοιπόν; Προχωρήσατε σε μία συμφωνία με την Τουρκία και είναι αμφίβολο αν αυτή θα εφαρμόζεται. Ταυτόχρονα, η Τουρκία παίρνει ανταλλάγματα. Η Τουρκία, όμως, θα μπορούσε χωρίς συμφωνία και χωρίς ανταλλάγματα να ελέγξει τις προσφυγικές ροές. Αυτό το λένε οι αριθμοί.

Όλα αυτά, δεν δικαιολογούν τις επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα, ο οποίος για ακόμη μία φορά εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα και αντίληψη των κειμένων που συμφώνησε. Μέχρι να φανεί το εάν και ποια συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορεί να φέρει η συμφωνία της 17ης Μαρτίου και 18ης Μαρτίου, ένα είναι βέβαιο: Ο βαλκανικός διάδρομος παραμένει οριστικά σφραγισμένος. Ο έλεγχος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τη χώρα μας παραμένει αναποτελεσματικός. Η Ελλάδα παραμένει χώρα-καταυλισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες προσβάλλουν και την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιουργώντας και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας στη χώρα.

 

Από ομιλία στη Βουλή του  Γ. Κουμουτσάκου , εκπροσώπου  της ΝΔ, βουλευτή Β Αθηνών.